Війна Росії проти України: хроніка 27 серпня

Новини
Винищувачі Су-27 Повітряних Сил ЗС України Фото: facebook.com/MinistryofDefence.UA

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

20:00 Від початку повномасштабної війни до України вдалося повернути тіла 541 загиблого українського захисника.

19:06 Військові ЗСУ відбили спроби наступу військ рф на Харківському, Слов’янському, Краматорському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Тривають авіаційні та ракетні удари по військових і цивільних об’єктах на території України.

17:51 У рамках реалізації Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з розблокованих українських портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» вже вийшло 44 судна, які вивезли понад 1 млн тонн агропродукції до 15 країн світу.

16:26 З’явилось супутникове фото Антонівського мосту в окупованому Херсоні, на якому видно нові пошкодження після удару Збройних Сил України 26 серпня. Крім того, є знімок, на якому видно, що окупанти спорудили вже дві третини понтонного мосту, для встановлення якого вони використовують баржі.

14:35 Велика Британія передасть Україні автономні підводні безпілотники і навчить військовослужбовців ВМСУ використовувати їх для очищення українського узбережжя від російських мін.

13:06 У Криму окупанти наказують засекречувати факти вибухів на військових об’єктах, а їх причиною пропонують називати халатність і недбальство посадовців, щоб запобігти паніці та терміновому виїзду росіян з півострова.

11:55 За даними британської розвідки війська рф активізувала зусилля на Донбасі з метою відтягнути підрозділи ЗСУ на тлі повідомлень, що Україна планує великий контрнаступ.

10:50 Міністерство оборони США уклало контракт із компанією Raytheon на закупівлю зенітних ракетних комплексів NASAMS середньої дальності для України на суму 182,3 млн доларів. Ці кошти закладено у пакет військової допомоги США для України.

09:41 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 27.08 орієнтовно склали:

особового складу – близько 46500 (+250) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1939 (+3) од,
бойових броньованих машин ‒ 4254 (+3) од,
артилерійських систем – 1045 (+5) од,
РСЗВ – 274 (+2) од,
засоби ППО – 148 (+0) од,
літаків – 234 (+0) од,
гелікоптерів – 202 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 836 (+2),
крилаті ракети – 196 (+0),
кораблі /катери – 15 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 3165 (+3) од,
спеціальна техніка – 99 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому напрямку.

09:09 У Херсонській області Збройні сили України 26 серпня знищили два склади з боєприпасами окупантів, а також знову завдали удари по Антонівському та Дар’ївському мостам, зробивши їх непридатними для проїзду важкої техніки.

08:34 На окупованій частині Запорізької області російські війська обстріляли житлові будинки у селищі Кам’янка Пологівського району. Загалом загинули п’ятеро людей, серед них 29-річна мати із дітьми 2 та 8 років.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: На Харківському напрямку ворог здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії об’єктів цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Світличне, Перемога, Протопопівка, Дементіївка, Петрівка, Черкаські Тишки, Одноробівка, Замулівка та Циркуни. Задіяв авіацію для удару біля Гусарівки. Штурмовими діями намагався просунутися в напрямку Дементіївки, успіху не мав, відійшов.

На Слов’янському напрямку противник задіяв ствольну артилерію та РСЗВ для обстрілів районів Долини, Дібрівного та Краснопілля. Провів повітряну розвідку поблизу Нової Дмитрівки. З метою порушення системи навігаційного забезпечення Сил оборони розгорнув комплекс радіоелектронної боротьби.

На Краматорському напрямку ворожих артилерійських обстрілів зазнали території біля Сидорового, Верхньокам’янського, Роздолівки та Калеників. Для уточнення положення наших військ ворог вів повітряну розвідку БпЛА. Сили оборони відбили спробу наступу ворога у напрямку Григорівки.

На Бахмутському напрямку противник здійснював обстріли наших військ із наявного озброєння у районах населених пунктів Бахмутське, Весела Долина, Зайцеве та Кодема. Ударів ворожої авіації зазнали райони Зайцевого і Соледара. Окремі підрозділи противника здійснили спробу покращення тактичного положення у напрямках населених пунктів Соледар, Зайцеве та Майорськ. Успіху не мали, відійшли.

На Авдіївському напрямку ворог вогнем танків, ствольної та реактивної артилерії намагався зруйнувати важливі обʼєкти цивільної та військової інфраструктури, завдати втрат нашим підрозділам поблизу Водяного, Первомайського, Красногорівки, Залізного та Новобахмутівки. Ударів авіації зазнали райони Мар’їнки та Валентинівки. Наступальними діями окупанти намагалися просунутись у напрямку Невельського, отримали відсіч та відкотились назад. Для корегування вогню артилерії ворог вів повітряну розвідку БпЛА.

На Новопавлівському напрямку підрозділи противника наявними засобами вогневого ураження продовжували обстріли районів населених пунктів Вугледар, Новомихайлівка та Велика Новосілка. Ворог задіяв авіацію для ударів неподалік Володимирівки. Вів наступальний бій у напрямку населеного пункту Пречистівка, успіху не мав, відійшов.

На Запорізькому напрямку зафіксовано вогневе ураження територій біля Новополя, Гуляйпільського, Чарівного і Шевченко. Ударів авіації зазнали райони Новопіль, Гуляйпільського, Новоданилівки та Ольгівського.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля ворог зосереджує на недопущенні просування наших військ. Обстрілював із танків, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Нікополь, Олександрівка, Степова Долина, Кобзарці, Тернівка, Тополине, Андріївка та Лозове. Завдав авіаударів поблизу Великого Артакового, Первомайського та Ольгиного. Силами розвідувальної групи окупанти намагалися вести розвідку в районі Потьомкиного, ворога виявлено та знешкоджено.

В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельне угруповання противника продовжує виконувати завдання розвідки та блокування цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.