Члени ПАРЄ підтримали декларацію про політичні переслідування кримських татар на окупованих РФ територіях

Новини
Наріман Джелялов, Азіз Ахтемов, Асан Ахтемов

27 членів ПАРЄ з семи країн-членів Ради Європи підтримали декларацію Верховної Ради України про «Тривалі політичні переслідування кримських татар на окупованих територіях України», яка приурочена до очікуваного 21 вересня незаконного винесення «судом» окупованого Криму вироку першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялова, а також братам Азізу та Асану Ахтемовим.

Документ опублікований на сайті Парламентської Асамблеї Ради Європи.

«Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну переслідування кримських татар лише посилилися. Як і в Криму, російські окупанти систематично переслідують представників корінного кримськотатарського народу в населених пунктах Херсонської та Запорізької областей. З початку вересня 2022 року налічується 106 (7 із Херсонської області) кримських татар, позбавлених особистої свободи внаслідок збройної агресії Росії проти України», – йдеться у декларації.

Як зазначають автори документа, одним із таких прикладів переслідувань є справа першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джелалова, який у 2021 році брав участь у заходах Кримської платформи, за що фактично перебуває під слідством в окупованому Криму.

««Суд» вирішив, що вирок буде оголошено 21 вересня 2022 року. За його проукраїнську позицію та незламну волю окупанти фактично просять 20 років в’язниці. Звертаємо увагу всієї міжнародної спільноти на переслідування представників кримськотатарського народу, що триває, закликаємо до посилення тиску на російських окупантів усіма доступними засобами», – наголошується в декларації.

Декларацію підтримали 27 членів Асамблеї з 7 країн-членів Ради Європи, серед яких: Україна, Естонія, Латвія, Німеччина, Данія, Азербайджан та Польща.

Нагадаємо:

  • 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. 4 вересня співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • 6 вересня 2021 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Нарімана Джелялова. Також «Київський райсуд» обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до  для двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових, підозрюваних в скоєнні «диверсії» (ч. 1 ст. 281 КК РФ).
  • 23 вересня слідство ФСБ пред’явило Джелялову нове обвинувачення. Тепер він обвинувачується в скоєнні диверсії в складі організованої групи з п. «А» ч. 2 ст. 281 КК РФ (покарання – від 12 до 20 років позбавлення волі). І по ч. 4 ст. 222.1 КК РФ – незаконне придбання, передача, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв в складі організованої групи (покарання – від 10 до 15 років позбавлення волі). У листопаді 2021 року Джелялова також обвинуватили в контрабанді вибухового пристрою за ч.3 ст.226.1 КК РФ (незаконний перетин через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, вчиненого організованою групою).