У Криму «суд» засудив Нарімана Джелялова до 17 років позбавлення волі, Азіза та Асана Ахтемових – до 13 та 15 років

Новини
Азіз Ахтемов, Наріман Джелялов і Асан Ахтемов у «Верховному суді Криму» Фото: Facebook Elmaz Qırımlı

Так званий «Верховний суд» окупованого Криму 21 вересня засудив першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова до 17 років позбавлення волі, двоюрідних братів Азіза та Асана Ахтемових – до 13 і 15 років за сфабрикованою ФСБ справою про «диверсыю на газопроводі» в селі Перевальне.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

«Головуючий «суддя» «Верховного суду Криму» Віктор Зіньков виніс вирок трьом фігурантам справи про підрив газопроводу в селі Перевальному: Наріману Джелялову – 17 років позбавлення волі зі штрафом 700 тисяч рублів та з обмеженням волі 1,5 роки після звільнення; Асан Ахтемов – 15 років позбавлення волі зі штрафом 500 тисяч рублів та обмеженням волі 1 рік; Азіз Ахтемов – 13 років позбавлення волі зі штрафом 500 тисяч рублів та обмеженням волі 1 рік», – йдеться у повідомленні.

Як зазначають активісти, «державний обвинувач» Роман Лобов просив «суд» призначити Джелялову та братам Ахтемовим покарання у вигляді 15 років позбавлення волі у виправній колонії суворого режиму та штраф 600 тисяч рублів кожному.

У «Кримській солідарності» нагадали, що 42-річний Наріман Джелялов – політолог, журналіст, перший заступник голови Меджлісу, забороненого в окупованому Криму та Росії з 2016 року. 26-річний Азіз Ахтемов – електротехнік. До арешту займався ремонтом автомобілів. 32-річний Асан Ахтемов закінчив факультет видавничо-поліграфічної справи, за фахом – інженер-технолог. До арешту працював журналістом, помічником редактора кримськотатарської газети «Авдет».

Нагадаємо:

  • 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. 4 вересня співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • 6 вересня 2021 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Нарімана Джелялова. Також «Київський райсуд» обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до  для двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових, підозрюваних в скоєнні «диверсії» (ч. 1 ст. 281 КК РФ).
  • 23 вересня слідство ФСБ пред’явило Джелялову нове обвинувачення. Тепер він обвинувачується в скоєнні диверсії в складі організованої групи з п. «А» ч. 2 ст. 281 КК РФ (покарання – від 12 до 20 років позбавлення волі). І по ч. 4 ст. 222.1 КК РФ – незаконне придбання, передача, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв в складі організованої групи (покарання – від 10 до 15 років позбавлення волі). У листопаді 2021 року Джелялова також обвинуватили в контрабанді вибухового пристрою за ч.3 ст.226.1 КК РФ (незаконний перетин через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, вчиненого організованою групою).