Війна Росії проти України: хроніка 2 жовтня

Новини
Фото: Генштаб ЗСУ

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:30 З початку повномасштабної війни між Україною і Росією було проведено 24 обміни полоненими, внаслідок чого з російського полону були повернуті 808 українських захисників.

18:41 Данія, Німеччина та Норвегія профінансують виготовлення Словаччиною 16 самохідних гаубиць Zuzana 2 для України на суму 92 млн євро.

16:38 Окупанти відкрили оксамитовий сезон – привласнили майже 250 баз відпочинку в Кирилівці

Гауляйтер окупованої частини Запорізької області Євген Балицький повідомив про «націоналізацію» 243 пансіонатів і баз відпочинку в Кирилівці – відомому курортному селищі на березі Азовського моря. Цьому передував примус власників  оздоровчих закладів зареєструватись в окупаційній адміністрації.

15:49 Кількість біженців з України, зареєстрованих для тимчасового захисту або в аналогічних національних схемах захисту в Європі, на 30 вересня досягла 4 млн 183,84 тис. осіб.

14:28 Російські війська 2 жовтня завдали ракетного удару по житловому кварталу Миколаєву. Внаслідок обстрілу поранення отримали семеро людей.

13:27 У британській розвідці вважають, що відступ російських військ від стратегічно важливого міста Лиман Донецької області є значною політичною невдачею Росії, яка посилить тиск на командування російської армії.

11:56 У Росії і на тимчасово окупованих територіях існує кілька десятків місць утримання українських військовополонених, але практично в жодному з них не отримують медичної допомоги. При цьому всі вони «проходять м’ясорубку допитів та тортур».

11:13 Українські зенітники у ніч на 2 жовтня збили п’ять із семи іранських дронів-камікадзе Shahed-136, якими російські війська атакували Миколаївщину.

10:42 Російські війська вранці 2 жовтня нанесли удар по Запоріжжю та його передмістя ракетами С-300. Внаслідок удару зруйновано промислову інфраструктуру.

10:20 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 02.10 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 60110 (+500) осіб ліквідовано,
танків ‒ 2377 (+23) од,
бойових броньованих машин ‒ 4975 (+26) од,
артилерійських систем – 1405 (+8) од,
РСЗВ – 337 (+1) од,
засоби ППО ‒ 176 (+0) од,
літаків – 264 (+0) од,
гелікоптерів – 227 (+1) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1015 (+6),
крилаті ракети ‒ 246 (+0),
кораблі /катери ‒ 15 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 3796 (+10) од,
спеціальна техніка ‒ 131 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському та Бахмутському напрямках.

09:37 Поразка російських військ біля Лиману свідчить про те, що президент Росії Володимир Путін більше зацікавлений у тому, аби утримати окупаційний режим на території Запорізької та Херсонської областей, а не укріпити позиції росіян на Луганщині.

08:48 На тимчасово окупованій території Запорізької області, де проживають близько до 500 тисяч людей, російські паспорти отримали лише 10 тисяч мешканців.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Противник і надалі зосереджує зусилля на спробах окупації Донецької області, утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, веде повітряну розвідку. Завдає ударів по цивільній інфраструктурі та помешканнях мирного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Залишається загроза завдання противником авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

За минулу добу противник завдав 4 ракетних та 16 авіаційних ударів, здійснив понад 75 обстрілів з РСЗВ по військових та цивільних об’єктах на території України. Крім того, для ударів по об’єктах інфраструктури ворог застосовує БпЛА іранського виробництва «Shahed-136».

Минулої доби від ворожих ударів постраждало більш ніж 30 населених пунктів. Серед них – Білогорівка, Бахмут, Красногорівка, Мар’їнка, Водяне, Трудове, Богоявленка, Новоукраїнка, Оріхів, Залізничне, Іллінка, Нікополь, Благодатівка, Миколаїв, Очаків та Одеса.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. На інших напрямках противник продовжив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії:

на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Середина Буда, Фотовиж та Будки Сумської області;
на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Вовчанськ та Гатище Харківської області;
на Краматорському напрямку – Григорівка, Білогорівка, Верхньокам’янське та Роздолівка;
на Бахмутському напрямку – Соледар, Бахмут, Бахмутське, Одрадівка, Опитне, Яковлівка, Юр’ївка та Новоселівка;
на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Красногорівка, Опитне, Первомайське, Мар’їнка, Новомихайлівка та Водяне.
На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог завдав вогневого ураження в районах населених пунктів Новоукраїнка, Парасковіївка, Пречистівка, Павлівка, Нескучне, Шахтарське, Велика Новосілка, Новоандріївка, Залізничне, Гуляйполе, Гуляйпільське, Полтавка, Новопіль та Времівка.
На Південнобузькому напрямку обстрілів з танків, мінометів та ствольної артилерії зазнали райони двадцяти восьми населених пунктів, що неподалік з лінією зіткнення.

За добу підрозділи Сил оборони відбили ворожі атаки в районах населених пунктів Козача Лопань, Виїмка, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина та Первомайське.

Для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 29 ударів. Підтверджено ураження опорного пункту противника, 22 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 6 зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили 2 БпЛА.

Ракетні війська і артилерія за добу уразили 8 командних пунктів, 10 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки. Крім того, в зону ураження потрапили 3 склади з боєприпасами та 2 зенітних ракетних комплекси С-300.