Гіркін, Дубинський та Харченко винні у катастрофі MH17, Пулатов виправданий — Окружний суд Гааги

Новини
Гиркин

У Нідерландах Окружний суд Гааги оголосив рішення у справі про збиття літака Boeing-777 рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines у небі над Донбасом 17 липня 2014 року. Ігор Гіркін (Стрєлков) та інші підозрювані визнані винними у катастрофі рейсу MH17 у 2014 році. Четвертого підозрюваного Олега Пулатова виправдали.

Про це повідомив кореспондент Sky News Адам Парсонс.

Суддя заявив, що звинувачення проти Гіркіна, а також підсудних Сергія Дубинського та Леоніда Харченка вважаються доведеними. Суд вважає, що пускову установку «Бук», з якої збили літак, було ввезено з Росії за заявою Дубинського.

«Саме внаслідок цього розгортання MH17 було збито. Підрозділ був потім повернутий на територію Росії, щоб спробувати уникнути міжнародного протесту», — заявив суддя Гендрік Стенгейс.

Він зазначив, що шанси на те, щоб хтось на борту літака вижити після атаки «Бука», дорівнювали нулю.

Гіркіна, Дубінського та Харченка заочно засуджені до довічного ув’язнення.

Суд виправдав Пулатова, оскільки не може встановити, чи перебував він біля місця трагедії, а також немає доказів щодо внеску Пулатова у виконання завдання із забезпечення доставки, охорони та використання «Бука», пише Укрінформ.

У Нідерландах Окружний суд Гааги оголосив рішення у справі про збиття літака Boeing-777 рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines у небі над Донбасом 17 липня 2014 року. Суд підтвердив, що літак «Малайзійських авіаліній» був збитий із зенітно-ракетного комплексу «Бук».

«Суд вважає, що збиття MH17 сталося внаслідок запуску ракети з «Бука» в районі смт Первомайське», – заявив головуючий суддя Гендрік Стейнгаюс, повідомляє Укрінформ.

За його словами, суд вважає докази дуже переконливими.

«Суд вивчив фотографії з Тореза, також заяви свідка М18, супутникові знімки, перехоплені розмови, фото та відео, … а також висновки експертів щодо осколків, вилучених із тіл загиблих та з літака – це все засвідчує, що MH17 дійсно був збитий ракетою з «Бука», – сказав Стейнгаюс.

Він також зазначив, що наявні неспростовні докази того, що росія мала «повний контроль» над бойовиками.

Як повідомлялось, 9 березня у Гаазі (Нідерланди) почалися відкриті судові слухання у справі про збиття літака Малазійських авіаліній рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року, розслідування якої веде міжнародна слідча група (JIT). 8 червня 2021 року у суді вперше були озвучені покази свідків того, що слідство вважає пуском ракети зенітно-ракетного комплексу «Бук» у бік лайнера.

10 червня у Нідерландах відбулось останнє судове засідання у справі MH17.

Нагадаємо: 

  • 7 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстердам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
  • В травні 2018 року експерти спільної слідчої групи оголосили, що дійшли до висновку про те, що пасажирський лайнер рейсу МН17 збила ракета, випущена зенітно-ракетним комплексом Бук 53-й бригади ППО російської армії , який був доставлений на захоплену територію України з Курська.
  • У міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) є очевидець запуску ракети, яка збила малайзійський Boeing-777 рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року, заявив керівник слідчої групи Фред Вестербеке.
  • Спільна слідча група (JIT), яка розслідує катастрофу рейсу MH17, звернулася до російських військових з міста Курськ з проханням поділитися інформацією про розрахунок зенітно-ракетного комплексу «Бук», який збив літак.