Війна Росії проти України: хроніка 12 січня

Новини
Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь по військам РФ з гаубиці M777 Фото: Konstantyn & Vlada Liberov

Сьогодні 323-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:20 Після складних переговорів і за посередництва Міжнародного Комітету Червоного Хреста Україні вдалося повернути 54 тіла захисників, які загинули внаслідок вибуху в колонії в окупованій Оленівки на Донеччині.

18:59 Колишній міністр оборони України, держзрадник, а нині – віце-президент Російського союзу промисловців і підприємців (РСПП ) Павло Лебедєв попросив прем’єра РФ Михайла Мішустіна допомогти з вивозом зерна та олійних із окупованого Криму. Складнощі виникли внаслідок підриву мосту через Керченську протоку, а також через те, що трейдери не хочуть потрапити під західні санкції за купівлю зерна, викраденого на окуповано у Півдні України.

17:43 «Пекло тут». Історії бранців херсонських катівень

Правоохоронці мають чимало свідчень про три приміщення у Херсоні, які російські росгвардійці та спецслужби використовували для незаконного утримання цивільних осіб, яких вони викрадали, били, катували і вбивали.

17:38 СБУ повідомила про підозру у колабораційній діяльності очльнику окупаційного «УВД по городу Васильевка и Васильевскому району ГУВД по Запорожской области» Олександру Крилову, колишньому поліцейському з Донецька, який взяв собі псевдо «Берія». Під його безпосереднім керівництвом відбуваються викрадення жителів Василівки, мародерство та тиск на місцевих.

16:15 Люди, що пройшли пекло херсонських катівень

«Пекло тут!». Цей напис, що зафільмував кореспондент Центру журналістських розслідувань на стіні однієї з російських катівень Херсона, – концентрат болю, пережитого тут тисячами херсонців. Побували у цих камерах люди різної статі, віку та соціального статусу, яких об’єднує одне – вони пройшли крізь пекло, і не всі звідти повернулись на землю.

15:39 Володар відзнаки «За служіння Богу і Україні», депутати місцевих рад, староста села, колишній сільський голова. Ці та інші мешканці Архангельської Слободи Зеленопідської територіальної громади, що на окупованій частині Херсонщини, активно співпрацюють з російськими окупантами і беруть участь в їхніх пропагандистських заходах.

14:32 Прокурори Херсонської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно Наталі Мармій — мешканки Херсонщини, яка добровільно почала співпрацювати з російськими загарбниками та стала «заступницею начальника слідчого відділення» окупаційного «відділку поліції» у Новій Каховці.

14:23 Керівником окупаційної силової структури «Государственная служба безопасности Запорожской области» росіяни призначили Сергія Ганжу, колишнього генерал-майора СБУ, який керував силовим розгоном Майдану.

12:54 Новим власником українського бізнесу підсанкційного російського олігарха Міхаіла Гуцерієва став громадянин Туреччини Доган Месут. Це сучасні логістичні склади на 80 тисяч квадратних метрів поблизу Києва, які могли бути конфісковані на користь України. У серпні 2022 року Печерський суд арештував їх, однак потім скасував арешт, бо з’ясувалось що за кілька років до арешту майно було переписане на українську композиторку, яка проживає в Москві.

11:59 Російські війська перетворили аеродром окупованого Бердянська, який перебуває поза зоною досяжності українських високомобільних ракетно-артилерійських систем M142 HIMARS та M270 MLRS, на головну базу для операцій своїх гелікоптерів на півдні України. Крім того, російські окупанти облаштували свої госпіталі у санаторіях та базах на Бердянській косі, а також замінували узбережжя Азову, щоб захиститись від партизанів та ЗСУ.

10:58 Понад 30% території України забруднені мінами та вибухонебезпечними предметами. Повне розмінування цих територій займе тривалий час, який може перевищувати 5 років.

09:58 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 12.01.23 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 113990 (+430) осіб ліквідовано,
танків ‒ 3094 (+0) од,
бойових броньованих машин ‒ 6159 (+0) од,
артилерійських систем – 2082 (+4) од,
РСЗВ – 437 (+0) од,
засоби ППО ‒ 218 (+1) од,
літаків – 285 (+0) од,
гелікоптерів – 276 (+1) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1865 (+3),
крилаті ракети ‒ 723 (+0),
кораблі /катери ‒ 17 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 4826 (+0) од,
спеціальна техніка ‒ 184 (+0).

09:27 Українські захисники ліквідували понад сотню російських окупантів в районі Соледару на Донеччині.

09:05 У російському Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд 11 січня засудив п’ятьох фігурантів другої Сімферопольської групи сфабрикованої ФСБ «справи кримських мусульман» до 13 років позбавлення волі. Згідно з вироком, кримськотатарські активісти Алім Карімов, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Джеміль Гафаров та Сервет Газієв проведуть перші 2 роки у в’язниці.

08:32 Виконувати підряд на ремонт будівлі окупаційної «податкової» у Мелітополі буде компанія «КапиталСтрой», зареєстрована у Севастополі. Вартість робіт склала 38 мільйонів та 890 тисяч рублів.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Протягом минулої доби окупанти завдали 4 ракетних (по цивільних об’єктах міст Лиман та Часів Яр Донецької області) та 23 авіаційних удари. Окрім того, здійснили 69 обстрілів з реактивних систем залпового вогню в інших локаціях.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка і Кремінна на Луганщині та Роздолівка, Сіль, Красна Гора, Парасковіївка, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Майорськ, Первомайське і Красногорівка Донецької області.

На Сіверському та Слобожанському напрямках мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Нововасилівка та Вовківка Сумської області, а також Гур’їв Козачок, Стрілеча, Стариця, Огірцеве, Вовчанськ, Вільча і Новомлинськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог обстрілював райони Дворічної, Западного, Куп’янська, Кислівки, Табаївки, Крохмального, Берестового, Вишневого, Іванівки і Першотравневого Харківської області та Стельмахівки – Луганської.

На Лиманському напрямку під вогневе ураження потрапили Терни на Харківщині, а також Макіївка, Площанка, Невське, Червонопопівка, Кремінна, Кузьмине і Діброва Луганської області.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Спірне, Виїмка, Берестове, Білогорівка, Роздолівка, Соледар, Красна Гора, Підгородне, Бахмут, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Біла Гора, Курдюмівка, Диліївка і Дружба Донецької області.

На Авдіївському напрямку обстріляні Красногорівка, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку вогневого впливу зазнали Вугледар і Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому напрямку від ворожого вогню постраждали райони населених пунктів Вільне Поле на Донеччині; Малинівка, Зелений Гай, Гуляйполе, Залізничне, Червоне, Чарівне, Білогір’я, Кам’янське і Плавні Запорізької області та Марганець на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку обстрілів з реактивних систем залпового вогню та ствольної артилерії зазнали Дудчани, Степанівка, Антонівка та Херсон.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала двадцять ударів по районах зосередження ворога, а також три удари по позиціях його зенітно-ракетних комплексів. Протягом минулої доби наші воїни збили гелікоптер Ка-52, а також два розвідувальних БпЛА типу «Орлан-10».

Наші ракетники і артилеристи уразили ворожий пункт управління, сім районів зосередження живої сили та три склади боєприпасів загарбників.