Війна Росії проти України: хроніка 5 травня 2023 року

Новини
Танк Т-64 ЗС України веде вогонь Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні 436-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

20:30 Російська окупаційна «влада» міняє гауляйтерів на Запоріжчині. Замість місцевого зрадника Андрія Сігути, очолювати незаконну «военно-гражданскую администрацию Мелитопольского района» буде Сергій Конопльов, який до 2021 року працював у Департаменті ЖКГ окупованого Севастополя.

20:10 «НеСвободний Бердянськ». Маріонетки і ляльководи російської пропаганди на окупованому Приазов’ї

Відеоблог Сергія Старушка про структуру пропагандистських ЗМІ, які Росія збудувала на тимчасово окупованих територіях Півдня України. Центр журналістських розслідувань вже розповідав про солдатів інформаційних військ Росії в Криму, у Мелітополі та на Херсонщині. Своєї черги на викриття дочекалися і рупори Кремля і Лубянки в окупованому Бердянську.

19:37 Окупанти 5 травня заявили про запуск руху другим залізничною колією Керченського мосту, відремонтованому після вибуху та пожежі 8 жовтня 2022 року.

18:34 Депутатка Каховської міської ради Херсонської області майже півтора місяці не може добитися дострокового припинення своїх повноважень і збирається позиватись до суду. Начальник Каховської військової адміністрації Віталій Немерець своє зволікання з задоволенням її заяви пояснює тим, що просто не знає як це зробити, оскільки після введення воєнного стану в Україні ще не було подібних прецедентів.

17:19 На окупованій Запоріжчині гауляйтер Євген Балицький оголосив про «тимчасове переміщення» мешканців вісімнадцяти населених пунктів, розташованих поблизу лінії фронту. За його словами, в першу чергу мова йде про батьків з дітьми, пацієнтів медзакладів, а також літніх людей та інвалідів.

16:42 Російські окупанти 5 травня призначили новим «міністром сільського господарства та рибальства Херсонської області» Петра Збаровського. Він – один із найвідоміших зрадників у Генічеському районі, законний голова Новотроїцької селищної громади і одночасно гауляйтер Нижніх Сірогоз. Новина про його призначення викликала обурення у місцевих «турбо-патріотів» Росії. Тим часом Збаровському поставлене завдання знайти собі заміну в Нижніх Сірогозах.

15:03 Лефортовський суд у Москві 5 травня заарештував на два місяці громадянку України Леніє Умерову, яку ФСБ підозрює у нібито «шпигунстві». Російські силовики затримали Умерову на початку грудня 2022 року після перетину грузино-російського кордону, коли вона окружним шляхом їхала з Києва до окупованого Криму до батька, який страждає від онкологічного захворювання.

14:18 Замість вбитого гауляйтера Андрія Штепи-«Блютуза» новим гауляйтером села Василівка Каховського району на Херсонщині окупанти призначили колишню охоронницю Оксану Сінько. Вона допомагає їм незаконно видавати місцевим мешканцям російські паспорти, проводить популярні у загарбників суботники і займається показовими прибираннями пам’ятників совєцьким солдатам. Саму Василівку окупанти закрили на в’їзд і не пропускають сюди людей без місцевої реєстрації.

13:05 Україна 5 травня повернула додому тіла ще 80 загиблих українських захисників.

12:14 Британська розвідка вважає, що викликані диверсіями аварії на залізниці у прикордонних з Україною районах Росії, через які сталися локальні збої руху військових потягів, вочевидь продовжаться, бо сили внутрішньої безпеки РФ не зможуть повністю захистити залізницю від повторних нападів.

10:55 Після нещодавнього різкого спаду стрімко підвищився рівень води в Каховському водосховищі. Внаслідок цього почалося підтоплення прибережних територій Херсонщини. При цьому росіські окупанти заявляють про критичну відмітку рівня води і лякають новими катастрофами і затопленням населених пунктів.

10:00 ФСБ вивезла 25-річну громадянку України Леніє Умерову з ізолятора тимчасового тримання УМВС Росії по Владикавказу до Москви, де її помістили до СІЗО «Лефортово». Російська спецслужба підозрює Умерову, яку російські силовики затримали на початку грудня 2022 року після перетину грузино-російського кордону, у нібито шпигунстві. Дівчина окружним шляхом їхала з Києва до окупованого Криму до батька, який страждає від онкологічного захворювання.

09:24 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 05.05.23 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 193210 (+620) осіб ліквідовано,
танків ‒ 3710 (+3) од,
бойових броньованих машин ‒ 7224 (+8) од,
артилерійських систем – 2978 (+16) од,
РСЗВ – 550 (+3) од,
засоби ППО ‒ 304 (+0) од,
літаків – 308 (+0) од,
гелікоптерів – 294 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2540 (+17),
крилаті ракети ‒ 947 (+0),
кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 5916 (+30) од,
спеціальна техніка ‒ 373 (+3).

09:17 Російські окупанти за минулу добу, 4 травня, 95 разів обстріляли Херсонську область, внаслідок чого поранено двох людей.

08:46 Загарбники на тимчасово окупованих територіях України примусово паспортизують дітей від 14 років. Окупанти погрожують позбавляти батьківських прав батьків підлітків, які не отримали паспорт РФ.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Минулої доби противник завдав 10 ракетних ударів по містах Краматорськ та Запоріжжя, завдав 75 авіаційних ударів та здійснив 65 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах. Є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки, навчальні заклади, дитячі садочки та інша цивільна інфраструктура.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському та Мар’їнському напрямках, де, протягом доби, підрозділи сил оборони відбили близько 60 атак. Найзапекліші бої ведуться за Бахмут та Мар’їнку.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує обстріли населених пунктів України з території РФ, вдосконалює інженерне обладнання місцевості. Протягом минулої доби обстріляв населені пункти Єліне, Миколаївка, Іванівка, Бучки і Гремяч Чернігівської області; Уралове, Порохонь, Студенок, Шалигине, Рівне, Бояро-Лежачі, Стукалівка, Білопілля, Тимофіївка, Кіндратівка, Олексіївка, Юнаківка та Славгород Сумської області, а також Червона Зоря, Глибоке, Липці, Веселе, Огірцеве, Вовчанські Хутори, Караїчне, Бочкове, Бударки, Комісарове, Колодязне та Красне Перше на Харківщині. Знищено та пошкоджено приватні будинки. Є поранені серед цивільного населення.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Фиголівка, Новомлинськ, Кам’янка, Дворічна, Западне, Лиман Перший, Кислівка, Котлярівка, Крохмальне та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Білогорівки та південо-західної околиці Спірного. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Андріївка, Греківка, Макіївка, Невське, Піщане, Діброва, Білогорівка Луганської області та Торське, Сіверськ, Верхньокам’янське, Спірне і Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку тривають бої у місті Бахмут. Також, безуспішні наступальні дії ворог вів у напрямку населених пунктів Богданівка та Маркове. Від ворожих обстрілів постраждали Никифорівка, Васюківка, Новомаркове, Маркове, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Олександро-Шультине, Диліївка, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив. Обстріляв Авдіївку, Первомайське, Нетайлове та Карлівку Донецької області.

На Мар’їнському напрямку противник намагається покращити тактичне положення. Протягом доби відбито численні атаки противника в Мар’їнки. В той же час, ворожих обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог обстріляв Вугледар, Новоукраїнку, Пречистівку та Шахтарське Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках окупанти обороняються. Обстріляли понад 55 населених пунктів. Серед них – Времівка, Новосілка та Новопіль Донецької області; Малинівка, Новоандріївка, Малі Щербаки, Степове і Кам’янське Запорізької області; Нікополь – Дніпропетровської; Михайлівка, Козацьке, Львове, Новотягинка, Софіївка Херсонської області та місто Херсон.

Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу противника. Крім того, знищено 4 баражуючих боєприпаси «Ланцет». Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 пункт управління, 8 районів зосередження живої сили, 2 склади боєприпасів та 1 станцію радіоелектронної боротьби.