США надають новий пакет військової допомоги Україні на $1,2 млрд: додаткові системи ППО та снаряди

Новини
Запуск ракети з пускової установки ЗРК Hawk Фото : U.S. Army Photo

Міністерство оборони США оголосило про надання адміністрацією президента Джо Байдена нового пакету військової допомоги Україні на суму 1,2 млрд доларів. До нього, зокрема увійшли додаткові системи ППО та боєприпаси до них, боєприпаси для боротьби з БПЛА, снаряди калібру 155 мм та послуги комерційних супутникових зйомок.

Про це повідомляється на сайті Пентагону.

Як зазначається, цей пакет загальна сума якого становить до 1,2 млрд доларів, надається в рамках Ініціативи сприяння безпеці в Україні (USAI). Він має посилити протиповітряну оборону та забезпечити потреби у артилерійських боєприпасах української армії. Оголошений пакет надається в рамках Ініціативи сприяння безпеці в Україні (USAI).

На відміну від програми президентського вилучення (PDA), яке Пентагон використовує для доставки обладнання в Україну зі складів Міноборони, USAI є програмою, згідно з якою Сполучені Штати замовляють озброєння у оборонних підприємств. Це оголошення є початком процесу укладання контрактів для надання додаткових пріоритетних можливостей Україні.

Новий пакет військової допомоги включає:

додаткові системи ППО та боєприпаси;
обладнання для інтеграції західних пускових установок, ракет і радарів із системами протиповітряної оборони України;
боєприпаси для боротьби з БПЛА;
артилерійські снаряди калібру 155 мм;
послуги комерційних супутникових зйомок;
підтримка діяльності з навчання, технічного обслуговування та підтримки.

«Сполучені Штати продовжуватимуть працювати зі своїми союзниками та партнерами, щоб забезпечити Україну можливостями для задоволення її безпосередніх потреб на полі бою та довгострокових потреб у допомозі у сфері безпеки», – наголосили у Пентагоні.

За інформацією порталу Мілітарний, під додатковими системами ППО маються на увазі зенітно-ракетні комплекси середньої дальності Hawk та ракети до них.

«Рішення про передачу комплексів ЗРК було прийнято на тлі підготовки Збройних сил України до майбутнього наступу проти російських окупаційних військ, і через постійну потребу в засобах протиповітряної оборони, оскільки Росія продовжує атаки безпілотниками-камікадзе та ракетами різних типів», – пише видання.

MIM-23 Hawk – це американський ЗРК середньої дальності виробництва компанії Raytheon. Він був прийнятий на озброєння армії США у 1960 році і з того часу пройшов декілька програм модернізації. Спочатку комплекс розроблявся для знищення літаків, проте згодом його доопрацьовували для перехоплення ракет. Перші варіанти системи уражали повітряні цілі на відстані 25 км і на висоті 14 км. В ході чисельних модернізацій максимальна дальність перехоплення цілей зросла до 40 км при максимальній висоті 18 км.

Як повідомлялось, 3 травня 2023 року Пентагон оголосив про надання нового, 37-го пакета допомоги для задоволення критичних потреб України в сфері безпеки та оборони на суму 300 млн доларів. До нього зокрема, увійшли додаткові боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем HIMARS, гаубиці калібру 155 мм, артилерійські та мінометні снаряди, а також протитанкові засоби.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.