Суд оголосив вирок у справі Катерини Гандзюк: Мангера та Левіна увʼязнено на 10 років

Новини
Катерина Гандзюк. Фото: Facebook

Дніпровський районний суд Києва 26 червня ухвалив вирок у справі про вбивство відомої херсонської активістки Катерини Гандзюк. Обвинувачених у замовленні та організації вбивства екс-голову Херсонської облради Владислава Мангера та екс-помічника депутата Олексія Левіна засуджено до 10 років позбавлення волі.

Як повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на онлайн-трансляцію судового засідання, суд визнав Мангера винним у замовленні нападу на Катерину Гандзюк, а Левіна – в організації цього нападу. Обидва продовжують заперечувати свою провину.

Окрім позбавлення волі, суд також призначив Магнеру та Левіну виплатити моральну компенсацію в сумі 15 мільйонів гривень. За 5 мільйонами батьків Катерини Гандзюк, Віктору та Надії, і ще 5 мільйонів – її чоловікові Сергію Денисову.

Владислав Магнер під час оголошення вироку Фото: Суспільне

Вирок Дніпровського районного суду Києва може бути оскаржений до апеляції протягом 30 днів з моменту його оголошення. Адвокати заявили, що подаватимуть апеляцію. До цього часу Левін та Мангер продовжать перебувати під вартою.

Суд над Владиславом Мангером та Олексієм Левіним тривав понад три роки. Мангер, за даними слідства, замовив напад, а Левін стежив за Гандзюк та організував напад.

Нагадаємо:

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком. 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу.
  • 27 квітня 2020 року СБУ заявила про завершення досудового розслідування у провадженні за підозрою голови Херсонської облради Владислава Мангера та помічника-консультанта депутата цієї ж ради Олексія Левіна в організації нападу на Гандзюк.
  • Адвокат Закревська заявила, що Офіс генпрокурора відмовився збирати докази проти Мангера і Левіна в організації нападу на Гандзюк, а потім раптово завершив розслідування.
  • Про подробиці розслідування нападу на Катерину Гандзюк читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Чому завершення слідства у справі Гандзюк схоже на «злив».
  • 17 жовтня 2020 року Приморський райсуд Одеси визнав Ігоря Павловського винним у приховуванні злочину проти херсонської активістки Катерини Гандзюк та призначив йому покарання у вигляді двох років позбавлення волі з іспитовим строком на 1 рік (1 рік умовно).