В Гаазі розпочав роботу Міжнародний центр розслідування злочинів агресії проти України

Новини
Міжнародний центр з переслідування злочинів агресії проти України (ICPA). Фото: gp.gov.ua

В Гаазі 3 липня розпочав свою роботу Міжнародний центр з переслідування злочинів агресії проти України (ICPA), який стане ключовим для розслідування злочину агресії Росії проти України та сприятиме створенню справ для майбутніх судових процесів.

Про це повідомляється на сайті Європейської Комісії.

Як зазначається, ICPA розміщений в Агентстві ЄС зі співробітництва в сфері кримінального правосуддя (Євроюст).

«Новостворений Центр відіграватиме ключову роль у розслідуванні російського злочину агресії проти України та полегшить збір справ для майбутніх судових процесів. Він забезпечить структуру для підтримки та покращення поточних і майбутніх розслідувань злочину агресії та сприятиме обміну й аналізу доказів, зібраних від початку російської агресії», – йдеться в повідомленні.

Організація складається з обраних національних прокурорів, які вже беруть участь у Спільній слідчій групі (JIT), з якою Центр пов’язаний у своїй діяльності. Експерти-учасники зможуть щодня працювати разом, швидко обмінюватися доказами та узгоджувати спільну стратегію. Євроюст у свою чергу надаватиме оперативну, юридичну, фінансову та матеріально-технічну підтримку, зокрема для збереження, зберігання та аналізу доказів.

Президент Урсула фон дер Ляєн назвала старт роботи Міжнародного центру з переслідування злочинів агресії першим кроком до трибуналу за злочини агресії.

«Вторгнення Росії в Україну продовжує приносити невимовні жахи щодня. Глибоко тривожні новини про навмисні напади на мирних жителів, у тому числі дітей, стали жорстоким щоденним нагадуванням про кровопролиття, яке Путін повернув на наш континент. Докази незліченних міжнародних злочинів, скоєних Росією, накопичуються. Новий міжнародний центр обвинувачення відіграватиме ключову роль у забезпеченні притягнення винних до відповідальності, зокрема за злочин агресії. Ми не залишимо каменя на камені, щоб притягнути Путіна та його поплічників до відповідальності», – наголосила фон дер Ляєн.

В Єврокомісії нагадали, що Міжнародний кримінальний суд має компетенцію переслідувати найтяжчі міжнародні злочини (геноцид, злочини проти людяності та військові злочини та злочин агресії), однак зараз не може переслідувати Росію за злочин агресії, оскільки Росія не є державою-учасницею МКС.

Водночас докази, зібрані ICPA, можуть бути використані в інших юрисдикціях, включно з національними та міжнародними судами, включно з можливим трибуналом у справі про злочин агресії або МКС у справах про злочини, що підпадають під його юрисдикцію.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter