Зі скверу біля залізничного вокзалу у Сімферополі зник пам’ятний знак жертвам депортації кримських татар

Новини

Зі скверу біля залізничного вокзалу у Сімферополі зник пам’ятний знак жертвам депортації кримських татар. Заставний камінь демонтували під час реконструкції скверу. Підрядник заявив, що знак не буде повернуто на колишнє місце, для нього нібито знайшли інше місце у місті.

Про це повідомляє сайт crimeantatars.club.

Реконструкцію скверу біля залізничного вокзалу Сімферополя проводить ТОВ «Продсервіс» із Тюмені. За словами її представника, заставний камінь передали «міській адміністрації», на історичне місце його не повернуть – нібито знайшли інше «хороше місце» у місті. Проте чи це так – офіційно не повідомляється.

Камінь у сквері біля сімферопольського залізничного вокзалу було встановлено понад 20 років тому. Напис на ньому говорив: «На цьому місці буде споруджено пам’ятник жертвам геноциду над кримськими татарами». Пам’ятник так і не звели.

Щороку 18 травня, в день депортації кримськотатарського народу 1944 року, біля заставного каменю відбувалися пам’ятні заходи. Тут збиралися люди, щоби вшанувати пам’ять загиблих у депортації, читали молитви, покладали квіти.

До окупації Криму Росією біля каменю збиралася одна з колон кримських татар, яка потім йшла на загальний жалобний мітинг, який традиційно проходив на площі Леніна і збирав десятки тисяч людей. Але, починаючи з 2014 року, мітинги 18 травня у центрі Сімферополя окупаційна влада заборонила. Заставний камінь став єдиним у столиці Криму місцем, де кримські татари та інші мешканці збиралися в день пам’яті жертв депортації.

Вартість проекту реконструкції скверу – 130 млн рублів. Як і інші кримські парки, сквер біля вокзалу реконструюють за рахунок коштів уряду Москви. Ремонт триває вже кілька місяців. У сквері планують встановити фонтани, дитячий майданчик, зони відпочинку та пам’ятник святителю Луці. Пам’ятник Леніну, що стоїть на площі перед входом у сквер, залишиться на колишньому місці.