Невизнана «Нагірно-Карабахська республіка» з 1 січня 2024 року припинить існування

Новини
Етнічні вірмени виїздять з регіону Нагірний Карабах, 19.09.2023. Фото: RFE/RL

Президент невизнаної «Нагірно-Карабахської республіки» Самвел Шахраманян підписав указ про припинення її існування з 1 січня 2024 року та розпуск усіх держустанов.

Про це повідомляє видання Настоящее время із посиланням на вірменську службу Радіо Свобода.

«Розпустити всі державні установи та організації, які перебувають у їхньому відомчому підпорядкуванні, до 1 січня 2024 року, та Республіка Нагірний Карабах (Арцах) припиняє своє існування», – йдеться у тексті указу.

Населенню Нагірного Карабаху, зокрема тим, що перебувають за межами республіки, пропонується ознайомитися з умовами реінтеграції, представленими Азербайджаном для того, щоб ухвалити рішення про можливість перебування в Карабаху.

Рішення про припинення існування НКР в указі пояснюється «складною військово-політичною ситуацією, що склалася, виходячи з пріоритету забезпечення фізичної безпеки і життєвих інтересів народу Арцаха». У документі також згадується домовленість з азербайджанською стороною, де йдеться, що мешканцям Нагірного Карабаху та військовослужбовцям, які склали зброю, буде забезпечено «вільний, добровільний та безперешкодний проїзд» на їхніх транспортних засобах Лачинським коридором.

За даними вірменського уряду, станом на ранок 28 вересня понад 66 тисяч людей переїхали з Нагірного Карабаху до Вірменії, що становить понад половину від приблизно 120 тисяч етнічних вірмен, що населяють регіон.

19 вересня 2023 року Азербайджан розпочав «антитерористичну операцію» в районах Карабаху, населених етнічними вірменами: вона закінчилася капітуляцією влади самопроголошеної республіки.

Територіальна суперечка між Вірменією та Азербайджаном щодо Нагірного Карабаху триває з кінця 1980-х років. Населена в основному етнічними вірменами Нагірно-Карабахська автономна область за підтримки Вірменії заявила про вихід з Азербайджанської РСР, а у вересні 1991 року оголосила про створення «Нагірно-Карабахської Республіки».

За період збройного конфлікту 1988–1994 років у сепаратистському регіоні загинуло 30 тисяч людей. Нагірний Карабах та кілька прилеглих до нього районів Азербайджану перейшли під фактичний контроль збройних сил Вірменії. В результаті сотні тисяч людей, переважно етнічні азербайджанці, стали біженцями та вимушеними переселенцями.

«Нагірно-Карабахська республіка» офіційно не визнана жодною з країн ООН, у тому числі Вірменією. У 1993 році ООН ухвалила чотири резолюції з вимогами виведення вірменських військ із регіону Карабаху та визнанням території частиною Азербайджану.

Після чергового загострення ситуації наприкінці вересня 2020 року Азербайджан повернув під свій контроль райони навколо Нагірного Карабаху і взяв стародавнє та символічно значуще місто Шуша (вірменською Шуші). Наступного дня після взяття Шуші прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, президент Азербайджану Ільхам Алієв та президент Росії Володимир Путін підписали заяву про припинення вогню у Нагірному Карабаху. За умовами договору за Вірменією та Азербайджаном закріплені території, на яких знаходилися війська на момент підписання документа. Уздовж лінії зіткнення розміщено миротворчу місію Росії.