Міноборони скоротило терміни постачання української техніки та зброї до ЗСУ

Новини
Українська 155-мм САУ 2С22 «Богдана» на колісному шасі вантажівки МАЗ-6317. Фото: АрміяInform

Міністерство оборони України з 1 листопада суттєво скоротило терміни постачання техніки та зброї до ЗСУ, тому нова зброя вітчизняного виробництва потраплятиме на фронт швидше.

Про це повідомляється на сайті Міноборони.

Як зазначається, у період воєнного стану скорочується виробничий цикл, а також спрощується процес випробувань, що істотно розв’язує руки виробникам. Відтепер саме виробник визначає, за якими технічними параметрами він здаватиме замовнику продукцію, а військові узгодять перелік параметрів (раніше – військові прописували в технічних умовах значний перелік цих параметрів).

«Ми скасували надмірні випробування зброї, які не пов’язані з підтвердженням її боєздатності, скоротили кількість всіляких перевірок на різних етапах виробництва, залишивши лише найдоцільніші, спрощуємо механізми постачання зброї та техніки у війська», – наголосив заступник міністра оборони генерал-лейтенант Іван Гаврилюк.

Запроваджені зміни також дадуть змогу військам отримувати нові зразки озброєння та військової техніки (ОВТ) швидше. Раніше, наприклад, щоб забезпечити гарантійний термін зберігання (для зброї це 10 років), новому зразку ОВТ потрібно було пройти прискорені кліматичні випробування впродовж шести місяців, а подекуди й року, щоб визначити, чи буде він працездатний протягом 10 років.

«Ця вимога зараз скасовується. Адже в багатьох випадках виробник чітко розуміє, що немає жодної необхідності зберігати цей зразок протягом 10 років, бо він одразу з конвеєра йде на фронт. Отже, ці показники терміну зберігання ніяк не впливають на якість застосування зразка», – пояснили у міністерстві.

Наголошується також, що відтепер ЗСУ та Міноборони наполягатимуть на підтвердженні лише трьох чинників: ефективності зразка техніки, його безпечності для особового складу та надійності в експлуатації. Виробник бере на себе повну відповідальність за якість виготовленої зброї, обсяг необхідних випробувань і всі ризики, пов’язані з постачанням цієї зброї до ЗСУ.

Як повідомлялось, 17 жовтня 2023 року Міноборони України ухвалило наказ, згідно з яким втрачене у бою військове майно будуть списувати за спрощеною процедурою – до 20 днів заміть шести місяців. Зокрема, це спростить використання українськими бійцями БПЛА, включно з дронами-камікадзе.

Міноборони запровадило спрощений порядок допуску до експлуатації безпілотних систем і засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ) – їх допускатимуть у війська на підставі акту спільних відомчих випробувань або за результатами вивчення заявлених виробником тактико-технічних характеристик.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter