Кожен день перебування в СІЗО завдає непоправної шкоди здоров’ю Бекірова – адвокат

Крим
Едем Бекіров Фото: Facebook Антон Наумлюк

Для заарештованого в окупованому Криму кримськотатарського активіста, інваліда 1 групи Едема Бекірова кожен день перебування в СІЗО Сімферополя завдає непоправної шкоди його здоров’ю і є ризиком для життя.

Про це повідомив кримський адвокат Еміль Курбедінов, який 22 березня відвідав Бекірова в медсанчастині СІЗО, передає Центр журналістських розслідувань.

«Зараз Едем Аг’а перевели в мед. частину СІЗО. Багато хто думає це лікарня. Ні. Камера побільше і може частіше бачити фельдшера і їжа більш стерпна … все. Не проводиться обов’язкова для Едем Аг’а щомісячна процедура, пов’язана з його серцем і операцією на серці. Під наглядом лікарів він потребує медикаментозної підтримки. Не представляють йому результати УЗД та інше медичні папери, які були зроблені вже після арешту. А ті меддовідки, що Едем Аг’а отримав під час перебування в СІЗО – не містять об’єктивних результатів і реального діагнозу! Кожен день завдає непоправної шкоди здоров’ю і є ризиком для життя!», – зазначив Курбедінов.

Він додав, що Бекіров передав слова подяки всім, хто підтримав його і його сім’ю, хто висвітлює його справу і турбується за долю кримськотатарського народу в окупованому Криму.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затрималикримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • 13 грудня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Бекірова на два місяці – до 11 лютого 2019 року.
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
  • 15 січня Едема Бекірова вивезли до Республіканської лікарні імені Семашко на обстеження. За його результатами лікарі видали висновок захисту активіста, що він може утримуватися під вартою в СІЗО Сімферополя.
  • 8 лютого «Київський райсуд» Сімферополя продовжив до 12 квітня арешт Едему Бекірова. 26 лютого «Верховний суд Криму» залишив це рішення без змін.