Чергова суддя-зрадниця з Євпаторії засуджена до 12 років ув’язнення за державну зраду

Крим
«Євпаторійський міський суд». Фото wikimapia.org

Деснянський районний суд Києва оголосив вирок колишній українській суддді, яка до 2014 року здійснювала правосуддя в Євпаторійському міському суді Автономної Республіки Крим, а після початку окупації півострову зрадила присязі та перейшла на службу до незаконно створеного росіянами судового органу. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок суду.

За матеріалами справи, після початку окупації Криму Росією, засуджена почала працювати «суддею» у незаконно створеному росіянами на базі українського суду «Евпаторийском городском суде Республики Крым» та виносила рішення іменем РФ.

«Здійснення  за таких умов «правосуддя» від імені РФ свідчить про порушення суддею вимог ст.65 Конституції України, присяги судді, оскільки це забезпечувало становлення та зміцнення окупаційної влади РФ шляхом утворення та функціонування незаконно створених окупаційних органів судової влади РФ на окупованій території України, а відтак надання нею допомоги РФ у проведенні підривної діяльності проти України на шкоду суверенітетові та територіальній цілісності України», – йдеться у вироку.

Колишню українську суддю визнано винною за ст.111 ч.1 КК України. Суд призначив їй покарання у вигляді 12 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, яке належить їй на праві власності. Вирок оголошено заочно. Засуджена відбуватиме покарання одразу після затримання її українськими силовиками.

Нагадаємо:

  • Прокуратура АР Крим та Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно колишнього судді Апеляційного суду АР Крим Ігоря Радіонова, який після окупації півострова зрадив присязі, перейшов на службу до Росії та обійняв посаду голови окупаційного «Верховного суду Республіки Крим».
  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.