В Одесі відбувся випуск лейтенантів ВМСУ, серед яких військовополонені Головаш і Костишин

Влада
Фото: mil.gov.ua

В Одесі 9 лютого 26 курсантів випускного курсу Інституту Військово-Морських Сил Національного університету «Одеська морська академія» отримали первинне офіцерське звання «лейтенант» та військово-морські кортики. Серед випускників також числяться і захоплені у полон під час атаки російських військових на кораблі ВМСУ у Чорному морі курсанти Богдан Головаш та Владислав Костишин.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Міністерства оборони України.

Офіцерів флоту зі знаменною подією привітали представники командування ВМСУ, влади міста, навчального закладу, духовенство, родичі та друзі.

Фото: mil.gov.ua

Серед випускників Інституту – захоплені в полон 25 листопада 2018 року військовими РФ курсанти Богдан Головаш та Владислав Костишин. Лейтенантські погони та кортики батькам полонених курсантів вручив командувач ВМСУ адмірал Ігор Воронченко. Він висловив їм вдячність за виховання мужніх синів, патріотів, справжніх героїв і запевнив, що керівництво держави та флоту робить все можливе, аби вони якомога швидше повернулися додому.

Фото: mil.gov.ua

Також командувач ВМС повідомив, що курсанти Владислав Костишин і Богдан Головаш, щоб набути необхідної морської практики проходили військове стажування на захоплених катерах, адже після випуску їх планували призначити на посади на катери даного типу. Крім того він додав, що принциповою позицією командування флоту є призначення молодих офіцерів на командирські посади.

Фото: mil.gov.ua

«Можу запевнити, що по поверненню додому, наші лейтенанти обов’язково стануть командирами катерів, і я впевнений, вони впораються з усіма труднощами. Події 25 листопада 2018 року сколихнули увесь світ, який вкотре мав змогу побачити справжнє обличчя РФ, як агресора, нападника і нахабного гравця світової політики. Російська Федерація використовує брудні методи. Наприклад, вчора отримав повідомлення з українського Посольства в РФ, що їхні ЗМІ розповсюджують неправдиву інформацію щодо припинення виплат українським захисникам грошового забезпечення. Підкреслюю, це неправдива інформація», – наголосив Воронченко.

Фото: mil.gov.ua

Матір вже лейтенанта Владислава Костишина, Людмила розповіла, що востаннє бачила сина під час «судилища», де їй вдалося поспілкувалася з ним лише кілька хвилин. За цей дуже короткий час Владислав розповів матері, що нашим полоненим морякам постійно говорять про те, що за них забули вдома і, що вони нікому не потрібні. Однак мати встигла запевнити сина, що це все брехня і керівництво держави та флоту намагаються якомога швидше повернути їх додому.

Фото: mil.gov.ua

«Ми, звісно, мріяли не про такий випуск, але віримо, що цей страшний сон незабаром закінчиться і наш син буде поруч з нами в Україні і вже офіцером поповнить лави українського флоту», – повідомила матір лейтенанта Костишина.

Традиційно відбувся урочистий ритуал випуску, який включав прощання з Бойовим прапором навчального закладу, читання клятви кодексу честі офіцера, проходження урочистим маршем та колективне фотографування. Також випускники під час заходу підняли таблички з написом «Волю бранцям війни».

Фото: mil.gov.ua

«Я завжди наголошував, що військовослужбовці ВМС, разом з курсантами Академії ВМС імені Нахімова, а серед сьогоднішніх випускників є й ті, хто у 2014 році був курсантам І-го курсу цієї академії, – це ядро, навколо якого формуються сучасні українські ВМС. Вони є зразком відданості Військовій Присязі і своїй державі», – додав на завершення виступу командувач ВМСУ.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • 27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків. 30 листопада їх етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».
  • Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.
  • 16 січня 2019 року Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт 21 моряку до 24 квітня. Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока залишаються в СІЗО до 26 квітня.
  • 24 січня ПАРЄ в своїй резолюції закликала РФ негайно звільнити захоплених українських моряків і забезпечити надання їм допомоги відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права, зокрема, Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.
  • В кінці січня трьох поранених моряків – Андрія Ейдера, Андрія Артеменка і Василя Сороку – перевели з медчастини СІЗО «Матроська тиша» до СІЗО «Лефортово».