Найближчим часом у Раді зареєструють законопроєкт щодо удосконалення мобілізації – Умєров

Влада
Рустем Умєров, міністр оборони України. Фото: facebook.com/rustemumerov.ua

Міноборони готує комплексний законопроєкт щодо удосконалення питань мобілізації, демобілізації та відстрочки військовозобов’язаних, який найближчим часом буде зареєстровано у Верховній Раді.

Про це повідомив міністр оборони України Рустем Умєров в інтерв’ю Суспільному.

«Ми готуємо матрицю відповідальності, або матрицю мобілізації, яка має бути зрозуміла суспільству. Ми її обговорюємо з Силами безпеки і оборони, Кабінетом міністрів і Верховною радою. Головний меседж – як можна зайти в периметр для служіння країні, що буде, коли ти зайдеш в нього, як ми тебе будемо тренувати, як ти будеш їхати на злагодження, які будуть відпустки і коли, як ти закінчиш служити і вийдеш з цього периметру, доки йде війна», – сказав Умєров.

За його словам, якщо суспільство хоче, щоб Україна повернулася на кордони 1991 року, то потрібно зрозуміти, як будуть відвойовуватись землі, «і в цьому плані мобілізація, демобілізація, відстрочка, соціальний захист – ці питання потребують роз’яснення або змін».

Умєров зазначив, що найближчими днями у Верховній Раді буде зареєстровано проєкт закону щодо мобілізації, в якому громадяни зможуть дізнатися усі нюанси та відповіді на питання, що їх цікавлять.

«Якщо хочемо допомоги суспільства, повинні сказати, як і кого хочемо запросити служити, що буде з цією людиною, коли вона звільниться», – пояснив він.

Говорячи про можливість зниження призовного віку Умєров вказав, що Міноборони проситиме затвердити призовний вік із 25 до 60 років, але лише в тому випадку, «якщо аргументації буде достатньо, щоб суспільство це сприйняло».

За його словами, відомство планує зробити облік всіх категорій, які пропонуватимуть до мобілізації, а після цього має намір окреслити, яким чином інформуватимуться громадяни, «щоб це не було як зараз, на вулицях».

«Після цього хочемо, щоб категорії людей, яких ми будемо просити мобілізуватись, проходили медичний огляд. І тоді ми їм будемо пояснювати, де та як вони зможуть обрати професію», – додав міністр.

Водночас він наголосив, що механізм демобілізації може бути застосований тільки після закінчення війни, але напрацьовуються рішення, які дадуть можливість чинним військовослужбовцям відпочити певний час.

«Слово «демобілізація» ми можемо використовувати тільки після того, як закінчиться війна. Оскільки ворог продовжує бойові дії, ми знайшли рішення, які дадуть можливість людині, яка вже два роки перебуває в периметрі, зрозуміти, які правила будуть для того, щоб вона перепочила або була частково звільнена. Ми працюємо над цим і юридично, і законодавчо, і технічно», – зазначив міністр оборони.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter