Бундестаг проголосував за рекомендацію надати Україні далекобійні системи (оновлено)

Влада
Taurus

Німецький парламент схвалив надання Україні далекобійних систем. Відповідну резолюцію подала на голосування парламентська коаліція. Однак крилаті ракети Taurus у ініціативі не згадані.

Згідно з повідомленнями, коаліція підготувала поки що непублічну пропозицію, яка має на меті доставити до Києва більше боєприпасів, транспортних засобів і систем озброєнь. Цього тижня у Бундестазі має відбутися голосування щодо пропозиції, повідомляє Bild.

Крилаті ракети Taurus прямо не згадуються в проєкті. Однак йдеться про “постачання додатково необхідних систем озброєння великої дальності і боєприпасів для того, щоб Україна могла здійснювати цілеспрямовані удари відповідно до міжнародного права по стратегічно важливих цілях, розташованих далеко в тилу російського агресора”.

Як раніше повідомив народний депутат Єгор Чернєв, німецькі парламентарі схвалили рекомендацію про надання ракет Taurus для нанесення «точкових ударів глибоко в тилу російського агресора».

Тепер цей законопроєкт має підписати німецький канцлер Олаф Шольц.

Цей документ подала парламентська коаліція. Раніше сьогодні вже було голосування за законопроєкт про надання Україні Taurus, утім тоді його подавала опозиція. Зрештою, голосування за той законопроєкт провалилося: за постачання ракет проголосували лише 182 депутати, водночас проти виступили 480. Ще п’ятеро німецьких законодавців тоді утрималися.

TAURUS KEPD 350/150 (англ. Target Adaptive Unitary & Dispenser Robotic Ubiquity System / Kinetic Energy Penetrating Destroyer) — німецько-шведська авіаційна крилата ракета класу «повітря-поверхня» великої дальності, призначена для високоточних ударів і ураження високозахищених та заглиблених цілей, включно з важливими точковими та протяжними об’єктами, без заходу літака-носія в зону ППО противника. Розроблялася і виробляється Taurus Systems GmbH, що базується в Шробенхаузен, — спільним підприємством MBDA Deutschland (більш відомої як LFK — Lenkflugkörpersysteme GmbH) і шведської компанії Saab Bofors Dynamics AB. Максимальна дальність – 500+.

  • Німеччина передала Україні черговий пакет військової допомоги. До нього, зокрема, увійшли боєприпаси для танків Leopard 1, розвідувальні БПЛА RQ-35 Heidrun, бронетранспортери та паливозаправники Zetros.