Європарламент підтримав кримінальну відповідальність за порушення санкцій ЄС

Влада
Зал засідань Європарламенту Фото: Elyxandro Cegarra/PanoramiC

Європейський парламент проголосував за директиву про кримінальну відповідальність за порушення та обхід санкцій ЄС. 

Про це повідомляє пресслужба Європарламенту. 

За посилення покарань проголосували 543 депутати Європарламенту, проти проголосували 45, ще 27 – утримались.

Прийнята директива передбачає загальне визначення порушень санкцій Євросоюзу. Наприклад незамороження активів підсанкційних у ЄС осіб, недотримання заборон на поїздки або ембарго на постачання зброї, надання фінансових послуг чи юридичних консультацій тощо. В документі також зазначено, що обхід санкцій, такий як приховування справжнього права власності на майно підсанкційної особи передбачене покарання. Натомість гуманітарна допомога не вважається порушенням.

«Для того, щоб забезпечити ефективне застосування обмежувальних заходів ЄС, необхідно, щоб країни-члени мали ефективну, пропорційну та дієву систему покарань для фізичних та юридичних осіб, які порушують ці обмежувальні заходи ЄС. Обминання секторальних економічних та фінансових заходів також мають знайти свою відповідь», – йдеться у документі.

Директива пропонує вважати порушення та обхід санкцій кримінальними злочинами, які будуть каратись штрафами. Для цього суди матимуть “широкий спектр засобів для покарання порушників”, повідомили в Європарламенті.

Наступним кроком директиву має схвалити Рада Євросоюзу. Після цього вона набуде чинності через двадцять днів після публікації в Офіційному журналі ЄС, а держави-члени матимуть один рік, щоб імплементувати її в національне законодавство.

Нагадаємо: 

  • У лютому 2024 року Рада Європейського союза ухвалила 13-й пакет обмежувальних заходів проти Росії. Санкції застосовані проти 106 фізичних і 88 юридичних осіб, які підтримують війну, підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України.
  • Санкції проти Росії через анексію Криму з боку США і Євросоюзу були введені в грудні 2014 року. З тих пір вони були значно посилені та продовжуються ЄС щопівроку.