У Херсоні збирають підписи до Генсека ООН на підтримку резолюції про звільнення українських моряків

Життя

У Херсоні збирають підписи до Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша від громадськості України щодо прийняття Генеральною Асамблеєю ООН резолюції, що стосується прав людини в Автономній Республіки Крим та звільнення військовополонених українських моряків.

Про це повідомила координатор обласного центру допомоги учасникам АТО Наталія Возаловська, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на Медіа-центр «ІРС-Херсон».

«Велике прохання підтримати ініціативу, адже в полоні знаходяться і хлопці з Херсонщини», – підкреслила Возаловська.

Збір підписів проводиться у приміщенні Херсонської облдержадміністрації (площа Свободи, 1, каб. 126).

Генеральна Асамблея ООН 22 грудня прийняла резолюцію про ситуацію з правами людини в окупованому Криму. Це вже третя ініційована Україною резолюція ООН про стан прав людини в Криму, прийнята Генасамблеєю за останні два роки. Перші дві були прийняті в 2016 і 2017 році.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • 27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків. 30 листопада їх етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».
  • Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.
  • 16 січня 2019 року Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт 21 моряку до 24 квітня. Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока залишаються в СІЗО до 26 квітня.
  • 24 січня ПАРЄ в своїй резолюції закликала РФ негайно звільнити захоплених українських моряків і забезпечити надання їм допомоги відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права, зокрема, Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.