Українському консулу не дозволили зустрітися з політв’язнем Балухом в російській колонії

Життя
Володимир Балух на «суді» Фото: RFE/RL

Адміністрація колонії в російській Твері, де утримується український активіст Володимир Балух, не дозволила українському консулу з ним зустрітися.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, пише Центр журналістських розслідувань.

«У МЗС мені повідомили, що український консул проводив зустріч з керівником колонії, де утримується Володимир. Представника посольства ознайомили з матеріалами перевірки «УМВС Росії» в Керчі, на підставі якої Балух нібито визнаний громадянином Росії. При цьому «російський паспорт» Балуху не надали, тому що він так і не оформлявся. Консул також звертався до керівництва колонії, щоб йому дозволили зустрітися з Балухом, проте в цьому було відмовлено», – написала Денісова.

За словами омбудсмена, посольство України в РФ відправило ноту на адресу МЗС Росії з викладенням фактів порушення прав громадянина України Володимира Балуха з метою отримання відповідних роз’яснень та забезпечення його зустрічі з дипломатичним представником України.

Незаконно засудженому в окупованому Криму українському активісту Володимиру Балуху знову продовжили термін перебування в штрафному ізоляторі.

Балуха продовжують утримувати в холодній камері штрафного ізолятора колонії №4 міста Торжок Тверської області РФ і не дають зустрітися з українським консулом через те, що він, нібито має російське громадянство, оскільки прописаний на півострові.

Нагадаємо:

  • 18 лютого українського активіста етапували з СІЗО Сімферополя. Балуха вивезли з окупованого Криму в російський Краснодар, причому без речей.
  • З 29 березня Володимир Балух знаходиться у виправній колонії №4 міста Торжок в Тверській області РФ.
  • 4 квітня Балуха помістили в штрафний ізолятор колонії – до 19 квітня. У ШІЗО ув’язненних тримают в строгих умовах на хлібі і воді.
  • В кінці квітня «Верховний суд Криму» прийняв рішення, яке продовжує час перебування Балуха в російській колонії. «Суд» ухвалив не зараховувати час, проведений політв’язнем в СІЗО, як день за півтора, а вважати цей термін як день за день, хоча ч.3 ст. 2 КК РФ говорить, що час тримання особи під вартою зараховується в строк позбавлення волі з розрахунку один день за півтора дня відбування покарання у виправній колонії загального режиму.
  • Балух у листі до української активістки з Латвії Тетяни Лазди повідомив, що йому продовжили на 15 діб перебування в ШІЗО до 19 травня.