УПЦ МП та коронавірус

Блоги
Фото: investigator.org.ua

Відеоблог Єлизавети Стрій про те, як церкви Московського патріархату стали вогнищами розповсюдження коронавірусу в Україні.

З 27 березня богослужіння у храмах різних конфесій ведуться онлайн, їх транслюють державні та приватні телеканали. Навіть пасхальні служби можна було побачити по телевізору без необхідності йти до церкви. Онлайн-службами можуть скористатись парафіяни Православної церкви України, Української Римо-католицької та Української греко-католицької церкви, Української Євангельської церкви, мусульмани, адвентисти сьомого дня.

Проте онлайн-служби однієї з найчисельніших церков України – Української православної церкви Московського патріархату наразі відсутні. Священики закликали обніматися та причащатися для подолання коронавірусу. Наслідки нехтування засобами захисту і порушення карантину не змусили себе чекати – Києво-Печерська лавра стала одним із найбільших центрів спалаху коронавірусу в Україні.

18 квітня «Релігійна правда» повідомила, що предстоятель УПЦ Московського патріархату і єпископ Російської православної церкви митрополит Онуфрій таємно госпіталізований з коронавірусом. При цьому, саме Онуфрій закликав українців йти до церкви.

Ще одним осередком коронавірусу стала Свято-Успенська Святогірська лавра на Донеччині, де в пасхальну ніч зібралося близько 350 парафіян – в основному статечного віку, без масок і в тісному натовпі. 7 квітня і на Тернопільщині – у Почаївській лаврі, де править УПЦ МП, зафіксували спалах коронавірусу.

Чому в Росії РПЦ закликає парафіян залишатися вдома і дотримуватись карантину, а її філія в Україні – кличе до храмів і причащає з однієї ложки? Думки оглядачів розходяться: одні кажуть, що у Росії залізний порядок не порушують навіть церковники, а в Україні – відсутня дисципліна і закон як дишло. Є й версія про відверто диверсійні дії УПЦ МП, спрямовані на ріст епідемії коронавірусу, і її прибічники вимагають від влади жорстко покарати ієрархів УПЦ МП. Ще одна версія – у підтриманні фінансових рахунків церкви. Адже як не буде вірян у церкві – зменшиться кількість пожертв. А священники УПЦ МП, як відомо, полюбляють жити з комфортом.

Офіційних повідомлень про карантин у всіх церквах та монастирях від керівництва УПЦ МП не було, та навіть при такому розкладі після масового зараження священнослужителів на чолі з ієрархами, хористів та монахів його почали уже дотримуватись.