Житло під 3% для переселенців за німецькі гроші

Сюжети

На початку 2021 року Верховна Рада ратифікувала угоду з Урядом Німеччини про отримання Україною 25,5 мільйонів євро або ж понад 780 мільйонів гривень. Це кошти для надання переселенцям пільгових іпотечних кредитів від Німецького державного банку розвитку KfW лише під 3 % річних. Виплату кредитів можна розтягнути на 20 років.

Центр журналістських розслідувань пояснює деталі програми пільгового іпотечного кредитування та які зміни на неї очікують.

Умови кредитування, безперечно, вигідні. Отримати кошти можна за результатами рандомних відборів, які проводить Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву — Держмолодьжитло. Однак чимало людей, які були відібрані, відмовляються брати кредит. Чому? 

Переселенець Олег Кава пройшов рандомний відбір у програмі кредитування. Однак для отримання кредиту, за його словами, треба було мати не менше 160 тис. грн вільних коштів, а на пошук об’єкта нерухомості і підготовку усіх документів йому дали лише три тижні. Та й площа житла, яку йому запропонували, для родини є замалою. 

Наразі на пільгові кредити претендує понад 22 тис. осіб. На початок грудня переможцями рандомних відборів стали понад 700 родин, однак кредитні договори підписали лише 219 – решта відмовилася. 

Сергій Комнатний, голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, каже, що багато хто не може підтвердити свою платоспроможність, оскільки має нелегальні доходи, які не може врахувати фонд. 

За умовами програми, переселенець має сплатити 6% від тіла кредиту. Площа житла обмежена – 21 м² на кожного члена родини і додатково 10,5 на родину. Знайти житловий об’єкт треба за 20 днів, і він має бути введений в експлуатацію не раніше ніж 35 років тому. 

Наразі Держмолодьжитло готує пропозиції щодо змін до програми – вік об’єктів має бути збільшений до 50 років, а термін пошуку житла – до 30 днів. 

Докладніше – в сюжеті Микити Панасенка.