Зворотній бік херсонського кавуна

Сюжети
Херсонські кавуни віськового часу, вирощені фермерами Музиківської громади. Фото: investigator.org.ua

В останні тижні після року відсутності херсонські кавуни знову з’явились в українських супермаркетах та на ринках. Це кавуни зі звільнених земель Херсонщини. Їх небагато, а ціна є чи не рекордною за роки Незалежності. Навіть в Херсоні це задоволення коштує 25-30 гривень за кілограм. Чому ціни такі високі і як працюють фермери, що займаються баштанами в Херсонській області, з’ясовували херсонські кореспонденти ЦЖР.

Ще кілька років тому херсонські кавуни їли усі: політики, спортсмени, діячі культури. Колишні очільники області прагнули зробити кавун головною туристичною принадою, а відправка барж з херсонськими кавунами Дніпром до Києва ставала мегаподією.

Повномасштабне вторгнення росіян змінило все. Основні площі баштанів залишились на окупованому лівобережжі Херсонщини. У 2021 році під баштанні в області було засіяно понад 20 тисяч гектарів. Зараз площі впали приблизно у 100 разів. Цьогоріч у шести звільнених громадах Херсонщини висаджено лише 200 гектарів кавунів – п’ять з них саме у Музиківській громаді.

Музиківська громада – зараз одне з відносно безпечних місць у регіоні. Росіяни майже не дістають сюди своєю артилерією, а води Каховського моря не підтопили тут жодного населеного пункту. Та що найголовніше для сільського господарства – територію громади практично звільнено від російських мін та снарядів. Це дало змогу місцевим фермерам повернутись до своїх полів.

Подробиці дивіться у відео: