Українські санкції не торкнулися морських перевізників із групи «Совфрахт»

Новини
Керченська переправа, пором «Елена», Компанія «Коксохімтранс» Фото Youtube MayhemWOT

Група компаній «Совфрахт-Совмортранс», яка внесена до «кримського чорного списку» США з вересня 2016 року, досі відсутня в  українському санкційному списку. 

Це виявило порівняння санкційних списків США та РНБОУ, проведене журналістами  Центру журналістських розслідувань.

У санкційному списку міністерства фінансів США – чотири компанії із групи компаній «Совфрахт-Совмортранс», в українському – немає жодної.

ГК «Совфрахт-Совмортранс» відома своїм сприянням окупації та закріпленню Росії в Криму. Пороми компаній «Совфрахт» доставляли  російських військових і техніку у Крим. Також баржі-понтони цієї компанії в порушення санкцій доставили у Севастополь і Феодосію турбіни компанії Siemens.

В структуру одного з найбільших російських постачальників  транспортно-логістичних послуг входять ТОВ «СМТ-К» («Совмортранс-Крим»), «Коксохимтранс», «Керуюча компанія «Совфрахт»», ВАТ «Совфрахт», ЗАТ «Совмортранс». Голова правління «Совфрахту» – Дмитро Пурім, який очолює  і кримське відділення партії «Деловая Россия».

Також під санкції США потрапили чотири російські транспортні компанії, судна яких наймались «Совфрахтом» для перевезень до закритих портів Криму: «Транспетрочарт» з Санкт-Петербурга, «Транс-Флот» з Самари, новоросійський «Solid Ltd» і ТОВ «Росхімтрейд» з головним офісом в місті Темрюк. Як випливає з пояснень Мінфіну США, діяльність двох останніх компаній  пов’язана з постачанням палива в 2015-2016 роках компанії «Совфрахт».

Під санкції США також потрапили два судна, що належить компанії «Транс-Флот» – «Маршалл Жуков» і «Сталинград», які транспортували пальне  в порти Криму на замовлення «Совфрахту».  

Український санкційний список з цього переліку партнерів «Совфрахта» містить лише судна «Транспетрочарт» та «Транс-флот».

Компанія «Коксохимтранс», згідно інформації з її сайту, забезпечує більше 35% морського сполучення між материковою частиною РФ і Кримом. Також вона займалася перевезенням техніки до Сирії. Крім того,  ПАТ «Совфрахт» виконував доставку палива повітряно-космічних сил РФ до Сирії.

В Одесі діє ТОВ «Совфрахт Україна», зареєстроване на Костянтина Пуріма – брата голови правління ГК «Совфрахт». Дмитро та Костянтин Пуріми народились у Сімферополі, їхній батько  Юрій Пурім – почесний голова товариства кримчаків «Къримчахлар», заслужений працівник культури України. 

Нагадаємо, Петро Порошенко 2 травня 2018 року обіцяв синхронізувати українські санкції зі списками США та ЄС. 

 7 червня РНБО у відповіді на запит народного депутата Сергія Лещенка повідомила, що Аркадій Ротенберг, власник компаній, які будують Кримський міст, відсутній в переліку фізичних та юридичних осіб, проти яких були введені санкції в Україні, через ненадання пропозицій з боку СБУ.

21 червня РНБО вчергове розширила санкції проти юридичних та фізичних осіб, додавши до списків аркадія Ротенберга та його компанії. Але не всі: «дочка» «Стройгазмонажа» – ТОВ «СГМ-Мост», що керує проектом будівництва Керченського мосту, знову не потрапила  під українські санкції. Відповідний указ президент Петро Порошенко підписав 21 червня.