Юридичний фронт проти Росії: МКС та закон «про воєнних злочинців» на паузі

Відео
ВНБ

«Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 8 лютого 2022 року.

Сьогодні у нас спеціальний випуск, який веде Наталія Кокоріна, редакторка Бюро судової інформації, спецпроекту Центру журналістських розслідувань. Поговоримо про юридичний фронт України проти Росії: оглянемо стан справи у Міжнародному кримінальному суді, посваримо президента за підвішування закону «про воєнних злочинців» та розповімо про важливі проміжні рішення Європейського суду з прав людини.

Щороку у грудні Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі оприлюднював звіт щодо вивчення ситуації в Україні. Так називається справа, що містить інформацію про ймовірні воєнні злочини та злочини проти людяності, вчинені під час масових вбивств на Майдані, в окупованому Криму і на Донбасі. Вивчення справи було завершене у 2020 році, наступним кроком мало бути звернення до палати суду за дозволом на початок повноцінного розслідування. Однак цього досі не сталося.

Чому українська справа в Міжнародному кримінальному суді стоїть на паузі уже більше року, а також як початок її розслідування можна пришвидшити — детально розповідає Микита Панасенко.

У програмі не забудемо й про міжнародні арбітражі.

У блозі, який традиційно фіналізує випуск програми, ми розкажемо про дуже важливе судове засідання в ЄСПЛ, яке відбулося 26 січня у Страсбурзі. Делегація на чолі з міністром юстиції Денисом Малюською представляла позицію України щодо прийнятності справи до розгляду. Справа не звичайна, оскільки сторін у ній три: Україна та Нідерланди проти Росії.

У липні 2020 року Королівство Нідерланди подало до ЄСПЛ міждержавну скаргу проти РФ щодо збиття пасажирського літака рейсу МН17 та загибелі 298 осіб. Уряд України висунув пропозицію доєднатися до скарги як третя сторона. У листопаді 2020 року Європейський суд повідомив про об’єднання скарг України та Нідерландів в одну справу.

Для України майбутнє рішення є важливим, оскільки ЄСПЛ у ньому може визнати ефективний контроль Російської Федерації над окупованим українським Донбасом.