Проект «Хочу жити» почав публікувати прізвища російських військовополонених, яких не забирає влада РФ

Війна

26 грудня український державний проект “Хочу жити”, який допомагає здатися в полон російським військовим, розмістив у Telegram список із 200 росіян, які потрапили в полон і яких тримають в українських місцях позбавлення волі.

“Ми вперше відкрито публікуємо список російських військовополонених (“список 200″), яких Росія відмовилася повертати на батьківщину. Щоб прибрати всі інсинуації в питаннях проведення обмінів у майбутньому і продемонструвати реальну кількість російських військовослужбовців у полоні, ми продовжимо цю практику”, – ідеться в повідомленні.

Представники українського проєкту зазначили, що Україна неодноразово заявляла про готовність повернути додому російських військовополонених, закликаючи провести обмін “усіх на всіх”, пропонуючи репатріацію тяжкопоранених військовополонених і повернення полонених багатодітних батьків, проте Росія ігнорує ці ініціативи.

“Україна знову йде на безпрецедентний крок і готова тепер уже на регулярній основі публікувати списки російських військовослужбовців, яких Росія протягом усього періоду повномасштабного вторгнення на територію України й ведення агресивної війни цинічно викреслювала зі списків на обмін і відмовлялася повертати. Але ж це реальні люди, на яких удома чекають їхні дружини, діти й матері”, – наголосили в пості.

“Хочу жити” пише, що “вони могли повернутися додому ще торік або буквально в найкоротший час і зустріти Новий рік у колі сім’ї, проте для цього потрібно лише одне – згода російської сторони на проведення обміну”.

Про запуск проєкту “Хочу жити” координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими поінформував 18 вересня 2022 року. Гаряча лінія проєкту працює цілодобово. В українській розвідці повідомляли, що дзвінки надходять, зокрема, від іще не мобілізованих людей. На лінію надійшло десятки тисяч заявок.

У Росії і на тимчасово окупованих територіях існує кілька десятків місць утримання українських військовополонених, але практично в жодному з них не отримують медичної допомоги. При цьому всі вони «проходять м’ясорубку допитів та тортур»,  повідомив заступник начальника науково-дослідного відділу супроводу заходів внутрішньої комунікації Науково-дослідного центру гуманітарних проблем Володимир Пєтухов.

Як повідомлялось, 21 вересня 215 українських захисників, у тому числі 10 іноземців, яких утримувала в полоні Росія, обміняли на кума Путіна Віктора Медведчука та 55 російських військових. Майже всі 215 звільнені з полону українські військові мають крайній ступінь анорексії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter