Окупанти заборонили допуск на Запорізьку АЕС працівників без громадянства РФ попри критичну нестачу спеціалістів

Війна

З 1 лютого окупаційне керівництво Запорізької атомної електростанції заборонило пропускати на територію підприємства 120 працівників, які не отримали російський паспорт та не підписали контракт з “Росатомом”. Обіцяють переглянути рішення у випадку, якщо люди таки отримають аусвайс.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на заяву призначеного росіянами “керівника” Запорізької АЕС Юрія Чернічука.

Доступ заблоковано 120 фахівцям. Проте якщо ці працівники вирішать заключити контракт з Росатомом (а для цього потрібно отримати російський паспорт), то окупаційне керівництво готове прийняти їх на роботу.

Критичну нестачу спеціалістів на ЗАЕС підкреслив Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі у заяві до Ради безпеки ООН.

“Станція працює із значно скороченим персоналом, який перебуває під безпрецедентним психологічним тиском. Зменшення кількості кваліфікованого та навченого експлуатаційного персоналу та складний ланцюжок постачання негативно вплинули на технічне обслуговування обладнання, яке має важливе значення для підтримки безпеки заводу. І вже було вісім випадків, коли об’єкт повністю втрачав електроенергію за межами майданчика, і йому доводилося покладатися на аварійні дизель-генератори, останню лінію захисту від ядерної аварії, щоб забезпечити суттєве охолодження реактора та відпрацьованого палива”, – сказано в заяві Гроссі.

На ЗАЕС з середини 2022 року зупинено шість реакторів – п’ять із них у режимі  холодного зупину та один – у режимі гарячого зупину. Але потенційна небезпека великої ядерної аварії, на думку гендиректора МАГАТЕ, залишається дуже реальною.

  • За словами в.о. голови правління АТ «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна, найближчим часом спливає дозволений виробником шестирічний термін перебування ядерного палива в усіх шести реакторах тимчасово окупованої Запорізької АЕС.  Подальша експлуатація такого палива порушує умови технічних специфікацій, встановлених з урахуванням норм безпеки, та може призвести до руйнування цілісності паливних елементів і, як наслідок, до радіаційної аварії.