РФ змінила тактику ударів по енергетиці України, аби завдати їй постійної та непоправної шкоди – FT

Війна
Енергооб'єкт, зруйнований російською ракетою Фото: Facebook Володимир Зеленський

Росія змінила тактику атак на енергетичну інфраструктуру України, зокрема, почала використовувати для цього високоточні ракети для знищення електростанцій у менш захищених, ніж Київ, районах. Деякі з пошкоджених об’єктів можуть не відновити до наступної зими.

Про це пише Financial Times, передає ZN.UA.

Як зазначає видання, українські офіційні особи заявили, що шкода, завдана Москвою, хоч і не така масштабна, але має гірші наслідки, ніж взимку 2022-23 років. Тепер РФ очевидно має за ціль завдати постійної, непоправної шкоди енергетичній інфраструктурі України.

З 22 по 29 березня росіяни вдарили по семи теплових електростанціях, розташованих по всіх регіонах, крім Києва. Російські ракети також влучили у дві гідроелектростанції.

У FT зазначили, що Україна не надала подробиць про масштаби пошкоджень на кожній станції. Водночас офіційні особи заявили, що деякі з них, у тому числі в Харківській області, були майже повністю зруйновані.

Група ДТЕК внаслідок цих обстрілів втратила близько 80% свого виробництва електроенергії. П’ять теплоелектростанцій компанії були змушені зупинити роботу.

За словами гендиректора ДТЕК Максима Тимченка, вже є плани щодо відновлення роботи деяких підстанцій та великих електростанцій, які не були повністю зруйновані. «За умови відсутності подальших атак, щонайменше 50% пошкоджених енергоблоків будуть знову підключені до електромережі», – запевнив Тимченко.

Він додав, що якби не тепла погода, імпорт електроенергії з ЄС та збільшення виробництва відновлюваної енергії, в Україні знову могли б запровадити масштабні відключення світла, як це було у 2022-23 роках. Тимченко нагадав, що під час минулої кампанії ударів по енергетичних об’єктах РФ намагалася занурити українські міста у темряву та холод, атакуючи електропідстанції та трансформатори по всій країні. Однак зараз росіяни націлили свої ракети на електростанції в окремих регіонах, аби «знищити їх повністю, тому що відновити електростанції за короткий час неможливо».

«Та ж кількість ракет, що використовувалася під час зимової атаки [2022-23 років], зараз спрямована на п’ять-шість енергетичних об’єктів в одному регіоні… Вони намагаються відключити від електропостачання великі промислові регіони та міста» , – зазначила керівник відділу комунікацій «Укренерго» Марія Цатурян.

За її словами, менші підстанції, якими керує «Укренерго», можна захистити від атак за допомогою захисних споруд. Але «дуже важко, якщо не неможливо» захистити великі електростанції, на відновлення яких потрібно «кілька місяців або навіть років».

Водночас за словами глави комітету ВРУ з питань енергетики та комунальних послуг Андрія Геруса, другою важливою відмінністю від зими 2022-2023 років є те, що Росія зараз також використовує дорогі високоточні балістичні ракети. Він додав, що під час нещодавньої атаки на вугільну електростанцію РФ використала балістичні ракети вартістю 100 мільйонів доларів. При цьому Україна має лише кілька американських систем протиповітряної оборони Patriot, здатних їх збити.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter