9-майский парад южных предателей

Война

Навязанные российскими оккупантами праздничные действия на юге Украины 9 мая прошли довольно скромно. Главной задачей организаторов было собрать максимальное количество людей на ограниченной территории для производства пропагандистской картинки. Так, например, в Херсоне, вместо шествия бессмертного полка по центральным улицам города, как это было в доказательные годы, эта акция состоялась на небольшом отрезке Парка славы, протяженностью всего в несколько сот метров. Да и военных страны-агрессора на 9-майских действах здесь было больше гражданских. Конечно, камеры старались не брать в кадр российских солдат, но вот на этих фото видно, что, например, праздничную сцену в херсонском парке охраняют несколько вооруженных оккупантов.

Загалом же паради окупантів 9 травня стали свого роду камінгаутом для явних і прихованих колаборантів, які досі не дуже світили на публіку свою співпрацю із російськими загарбниками.

У Мелітополі нарешті показався на люди шеф призначеної окупантами керівницею міста Галини Данильченко — Євген Балицький бізнесмен та депутат Запорізької обласної ради від Опозиційного блоку.

Данильченко керує Мелітопольським заводом підшипників ковзання, власниками якого є Євген Балицький та його батько. Телекомпанія, що належить Балицьким, почала транслювати російські програми з перших годин окупації Мелітополя.

Євген Балицький (праворуч)

Однак публічно Євген Балицький свою співпрацю з окупантами виявив лише у ці дні, а російські Z-ресурси називають Євгена Балицького керівником обласної військово цивільної адміністрації.

З московського турне до Херсона повернувся обвинувачений у державній зраді екснардеп Олексій Журавко, який з 2014 року переховувався на росії і відпрацьовував на пропагандистських ресурсах.

Тож тепер Журавко піарить кримчанина Костянтина Книріка — номінального засновника агентства Ньюзфронт, в ефірах якого екснардеп отримав постійну прописку.

«До мене приїхав мій друг — Констянтин Книрік. Колись він був сепаратистом. Тепер він не сепаратист, а захисник моєї батьківщини!», — розповідає Журавко на фоні 9 травневого Херсона.

Констянтин Книрік (праворуч)

А ось у самопроголошеного голови Херсонської області Володимира Сальдо почались серйозні проблеми з пам’яттю. Він заявляє на камеру російським пропагандистам, що минулі роки українська влада всіляко протидіяла бажанню херсонців відзначити 9 травня. За словами Сальдо, на святкування було накладено табу та навіть заборону покладати квіти до могили Невідомого солдата.

А на цих кадрах також Володимир Сальдо з поплічниками в Парку слави на 9 травня у 2020 році.

А це вже 2021-й та знову ж таки Сальдо. Як бачимо, насправді ніхто не чинить йому перешкод в покладанні квітів. Та росіяни ж тримають Сальдо не для того, щоб він говорив правду.

Звичайно, карнавал червоного ганчір’я в Херсоні не міг відбутися без борця з ілюзорним фашизмом в Україні Кирила Стремоусова. Та на фоні більш досвідчених і професійних зрадників Кирило виглядав якось розгублено.

Стремоусов повторює російську шаблонну маячню про заборону святкування Дня перемоги в Україні після 14 року, та в нас є кадри з тим же Кирилом під час ходи безсмертного полку в 2019-му. У той час він ще намагався прикидатися журналістом.

Кирило Стремоусов

В інших великих містах Херсонщини місцеві колаборанти також не оминули нагоди нагадати про себе. Так, наприклад, гауляйтер Нової Каховки Володимир Леонтьєв навіть влаштував у місті футбольний матч між місцевими футболістами та командою росіян.

Це Тетяна Калиновська, заступниця самопроголошеного голови Скадовського району Сергія Швайко. Сам вчорашній водій Швайко, вочевидь, людина дуже заклопотана, тому і відправив на мітинг з кількох скадовчан свою заступницю.

Тетяна Калиновська

Ренегатська влада вже легендарної Чорнобаївки не знайшла нічого краще, ніж демонтувати напередодні 9-го травня меморіальні таблички на честь загиблих в АТО земляків. Про це російським пропагандистам повідомив Юрій Турульов, колишній директор херсонського автовокзалу, а віднедавна — місцевий “смотрящий”.

В інших, менш важливих для росіян громадах Херсонщини, мітинги рішенням сільських голів були скасовано зовсім. У кількох громадах оголосили комендантську годину з 8 по 10 травня.

Неординарно пройшов день в окупованій Новотроїцькій територіальній громаді. Хоч і під наглядом окупантів, але заходи відбувались з українською символікою і виконанням державного гімну України.

Російські ЗМІ, у свою чергу, всіляко намагались імітувати масовість святкування 9 травня на півдні України. Окупаційна влада навіть бідкалась через дефіцит “георгієвських” стрічок. Цю кризу вдалося вирішити, налагодивши стратегічні поставки георгіївських стрічок з Криму.

Разом зі стрічками, з території тимчасово окупованого півострова поставили і їх носіїв, що продукували картинку масовості акцій. Окрім кримчан та колаборантів, до масовки долучились також херсонські маргінали, прихильники безкоштовної каші та горілки, і люди похилого віку.

Загалом святкування на Херсонщині закінчилось вже за годину. За відсутності місцевих артистів-колаборантів, херсонських пенсіонерів та захмелілих кримчан розважав радянськими піснями ансамбль росгвардії з Ростова.

Схожим видалось 9 травня і на тимчасово окупованих територіях Запорізької області. Основні наративи тут аналогічні — це й заборона київським “режимом” святкування цієї дати, і спільна історична спадщина і те, що росія на цих землях назавжди.

У Маріуполі, де триває героїчна оборона Азовсталі, вирішили поставити свій рекорд довжини кольорового ганчір’я та пронесли містом 300-метрову георгіївську стрічку. У голові колони ніс це полотно очільник так званої днр Денис Пушилін. Окрім нього, “колорадку” тягнули інші підставні маріупольці, наприклад, ці хлопці з логотипам “Єдіной росії” на худі.

У Мелітополі до масовки було залучено солдатів окупаційної армії, фейкових ветеранів, “афганців” та мітингових туристів з ОРДЛО. Очолювали колону тут місцеві зрадники, зокрема, призначений окупантами мер міста Галина Данильченко.

Не обійшлось на окупованому півдні і без акцій прославлення символіки російських окупаційних сил. У Мелітополі кілька десятків автомобілів вишикувались в латинську літеру Z.

В Енергодарі посіпаки окупантів, аби забезпечити велику кількість учасників акції безсмертний полк, застосували усі методи: рознарядку на підприємства та вилучення паспортів, які обіцяли повернути 9 травня. Так, зокрема, було забезпечено явку працівників Запорізької атомної станції.

Тож 9 травня на тимчасово окупованих територіях півдня України пройшло далеко не з тим розмахом, як його планували росіяни. Відносно людні мітинги провели лише у великих містах, та й то — за рахунок гастролерів із ОРДЛО і Криму, примусу і підкупу. Картинку з потрібних ракурсів для російських глядачів було забезпечено. Та водночас стало очевидним: українці не бажають мати ніяких спільних свят з населенням скрепної. Про це свідчить повне ігнорування заходів 9 травня в населених пунктах півдня України, що не були приречені і для зйомок агіток.