Матеріали «Центру журналістських розслідувань» лягають в основу кримінальних проваджень – прокурор АРК Мамедов

Новини
Прокурор АРК Гюндуз Мамедов

Співпрацею з громадянським суспільством та розслідувальними медіа прокуратура АР Крим здивувала офіс прокурора Міжнародного кримінального суду.

Про це головному редактору ІА «Центр журналістських розслідувань» Валентині Самар повідомив в інтерв’ю для видання ZN.UA прокурор Автономної Республіки Крим Гюндуз Мамедов.

“Нам довелося повністю переформатуватися, щоб ми могли розслідувати подібні злочини (злочини з порушення міжнародного гуманітарного права – ред.). Для цього нам треба було отримати знання. Ми звернулися до Київського інституту міжнародних відносин. Вони нам допомагають і регулярно проводять тренінги, де навчають наших прокурорів міжнародного гуманітарного права, міжнародного кримінального права. Нам допомагають міжнародна організація IDLO, Фонд «Відродження», а також неурядові організації. Це Українська Гельсінська спілка з прав людини, Регіональний центр прав людини, Крим SOS, Кримська правозахисна група, — це наші надійні партнери, які оці два роки завжди поруч із нами”, – каже Гюндуз Мамедов.

За його словами, така форма співробітництва здивувала навіть офіс прокурора Міжнародного кримінального суду.

“Вони кажуть, що аналога в них ніколи не було. Коли наприкінці 2016 року наша команда заступила на пост у прокуратуру АРК, правозахисники й журналісти вже моніторили і фіксували факти порушень у Криму, починаючи з самої окупації. І, запевняю вас, левова частка цих матеріалів у відомстві була відсутня. Нам доводилося звертатися до журналістів, неурядових організацій і намагатися якимось чином знайти потрібні матеріали. Скажу відкрито — не кожен прокурор уміє працювати з відкритими джерелами інформації. І нам доводилося використовувати інформацію видань «Крим.Реалії» і «Центр журналістських розслідувань». Це два професійні інтернет-ресурси, які проводять дуже якісні журналістські розслідування, які потім лягають в основу матеріалів проваджень”, – каже прокурор.

Нагадаємо:

  • Прокурор АРК Гюндуз Мамедов вважає, що співробітники українських слідчих органів повинні вчитися правильно кваліфікувати військові злочини.
  • Міжнародний кримінальний суд може почати офіційне розслідування військових злочинів РФ в окупованому Криму вже в 2019 році.
  • Українські слідчі органи вперше у вітчизняній юридичній практиці застосували Третю Женевську конвенцію для кваліфікації дій Росії щодо військовополонених українських моряків.