Суда не будет: кто срывает заседания по «крымским делам» в Херсоне?

Публикации
Сергей Осьминин в Херсонском городском суде, 5 апреля 2018 г Фото: RFE/RL

На 5 апреля в Херсонском городском суде были запланированы два заседания по «крымским делам». Одно — об избрании меры пресечения Владимиру Горбенко, капитану рыболовного судна «Норд», которого подозревают в нарушении Порядка въезда-выезда из оккупированной территории (из закрытого порта Керчь). Второе — об избрании меры пресечения Сергею Осьминину, «депутату» оккупационного «горсовета» Евпатории и активному участнику так называемой «самообороны Крыма». И оба заседания были сорваны: когда Осминина привезли в суд, группа лиц попыталась отбить его у сотрудников СБУ. Время содержания под стражей без избрания меры пресечения подозреваемых вышло, капитана судна «Норд» отпустили из-под стражи. Кто и как срывает судебные заседания в Херсоне и новые подробности по делам двух арестантов — в материале Центра журналистских расследований.

У заблокованому біля суду автомобілі — колаборант Сергій Осьмінін. Його затримали 3 квітня при спробі виїхати до окупованого Криму через КПВВ «Чаплинка». Але, за словами адвоката, на територію України Осьмінін прибув ще у березні.

«Першочергово Сергій Осьмінін заїхав з території Криму через пропуск на Чаплинці 17 березня, там його близько 6 годин допитували оперативники СБУ, вручили йому повістки. Після цього наш клієнт з Києва вилетів закордон в Німеччину. 1 квітня повернувся і намагався 2 квітня повернутися до Криму», — повідомив Павло Черненко, адвокат Осьмініна.

Павло Черненко, адвокат Сергія Осьмініна Фото: investigator.org.ua

3 квітня близько півночі Осьмініна затримали. Його підозрюють у посяганні на територіальну цілісність України.

«Службою безпеки України на КПВВ до тимчасово окупованого Криму було затримано депутата фейкової «Євпаторійської міської ради». Якого підозрюють у вчиненні злочину передбаченого частиною 2 статті 110 Кримінального кодексу України», — повідомив Олександр Жаколін, заступник начальника відділу прокуратури АРК.

Олександр Жаколін, заступник начальника відділу прокуратури АРК Фото: investigator.org.ua

За інформацією Служби безпеки України, у березні 2014 року екс-депутат брав участь у протиправній діяльності так званої «самооборони Криму», зокрема, у захопленні адміністративних будівель органів державної влади та місцевого самоврядування України. Адвокат стверджує, що підозра його підзахисному побудована на показах невідомого свідка.

«О 12 годині 3 квітня співробітники СБУ допитали невідому нам особу. Який зазначив, що нібито наш клієнт в березні 2014 року брав участь в мітингах. І на своєму допиті сказав, що вся ця інформація є у мережі Інтернет. Більше нічого не було і не могло бути, оскільки в місті Євпаторія, за нашою інформацією і за тією інформацією, яку мені повідомив мій клієнт, взагалі мітингів не було. Ані в лютому, ані в березні», — сказав ПавлоЧерненко.

Адвокат помиляється — мітинги у Євпаторії все таки були, і відео з них у мережі предостатньо. Щоправда, знайти на ньому Осьмініна у активній ролі поки що не вдалося. Хоча людина, схожа на нього, на зйомках мітингу присутня.

Мітинг в Євпаторії, 1 березня 2014 р., червоним виділена людина, схожа на Сергія Осьмініна Фото: Youtube TV Каламит

Після анексії Криму співпраця Осьмініна з окупантами вже була відкритою. У 2014 році він став «депутатом» незаконної «міської ради Євпаторії» від партії «Единая Россия». Ймовірно, завдяки цьому Осьмініну — власнику компанії «Машсервис» вдалося зберегти монопольне положення на ринку маршрутних перевезень у Євпаторії.

У Херсоні несподівано кримський бізнесмен-колаборант отримав підтримку якихось молодиків, які допомогли адвокату та дружині Осьмініна заблокувати авто із затриманим. Його адвокат стверджує, що Осьмініна кілька годин утримували незаконно.

«Після того, як я повідомив керівництво ІТТ, що мають звільнити, пройшло десь півгодини. Приблизно о 12:45 5 квітня, на територію ІТТ заїхав пікап Volkswagen. І через кілька хвилин вони виїхали, я знімав на відео як вони вивозять мого клієнта», — розповів адвокат.

Під будівлею суду адвокати та дружина Осьмініна почали перекривати дорогу правоохоронцям. До них долучилася група невідомих осіб. Судове засідання із обрання запобіжного заходу було зірвано.

Фото: Youtube Новостной канал Набережная

Чоловік у сірій куртці на відео, який активно допомагає адвокатам, — херсонський журналіст і співвласник інформагенції «Таврія-Ньюс» Кирило Стремоусов. Говорить, що біля суду боровся за права людини, які були порушені.

У Херсоні Стремоусов раніше був більше відомий як борець за іншу ідею – «Единую Русь». Був організатором так званих «Русских пробежек» — руху за здоровий спосіб життя, започаткованого російськими націоналістами у 2012 році. На YouTube каналі Стремоусова можна знайти не одне відео з такими зверненнями.

«Що таке «Единая Русь»? «Единая Русь» — це сила, яку перемогти неможливо. Пам’ятаємо казку про кота в чоботях — так ось станьте маленькими мишами і вас з’їдять. До чого нас штовхають політики. Ми за єдність народу», — сказав Стремоусов перед одною з пробіжок.

Те, що опинився біля суду, коли там спробували відбити депутата окупаційної влади, Стремоусов називає випадковістю, а свою активність пояснює громадянською позицією.

«Коли мені кажуть, що сепари, хтось ще. Моє відверте відношення до цієї ситуації: ми ж будуємо демократичне європейське суспільство? Такі речі не припустимі. Тому чи сепар він, чи вбивця, чи гвалтівник. Він має права», — каже Стремоусов.

Кирило Стремоусов Фото: investigator.org.ua

У державному реєстрі засновниками інформагенції «Таврія-Ньюс» разом із Стремоусовим вказані бізнесмен Анатолій Коваленко та керівник Херсонської обласної екоінспекції Устин Мальцев.

В останні півроку колишній начальник рибінспекції Генічеська Кирило Стремоусов займається ще й політичною діяльністю — очолює обласний осередок Соціалістичної партії України. Тепер він частий гість на засіданнях міськради, які періодично зриває, і називає себе антикорупціонером.

А на запитання кореспондентів Центру журналістських розслідувань про  участь у зриві засідання суду про обрання запобіжного заходу колаборанту Осьмініну, заявив, що про це говорять ті, кому не подобається його активна антикорупційна діяльність.

«Зірвано? Як зірвано? Послухайте, знаєте по-перше було, що я хотів відбити. Ну чи за моєї участі. Питання як я хотів відбити? Де поранені? Хто на кого нападав? Ті всі пости пишуть ті злодії, які обікрали, які замішані в корупції в нашій міській раді», — сказав Стремоусов.

Судове засідання щодо обрная запобіжного заходу Осьмініну було проведено того ж дня, але о 10 годині вечора. Його попереднє затримання суддя визнав незаконним, але запобіжним заходом обрав арешт на два місяці, без права внесення застави. У Осьмініна з’явився відомий київський адвокат Ростислав Кравець, який зі своєї сторінки в соцмережі активно коментує хід справи.

За інформацією наших джерел, на захист і звільнення Осьмініна грошей не шкодують, а методи були задіяні усі можливі, включно із сумнівними з точки зору закону.