Прерванный промысел

Публикации
Судно «Норд», задержанное в Азовском море украинскими пограничниками 25 марта 2018 г Фото: dpsu.gov.ua

25 марта в Азовском море украинские пограничники остановили судно «Норд» под российским флагом. В ходе проверки оказалось, что оно зарегистрировано на временно оккупированной территории АР Крым. Члены экипажа нарушили порядок выезда из временно оккупированной территории Украины. Все они имели паспорта граждан РФ, выданные в Керчи. В российской прессе вокруг этого дела поддерживается антиукраинская истерия. Дважды моряки пытались незаконно, без надлежащих документов, попасть в Крым, имея возможность сделать все легально. Детали дела  судна «Норд» в материале Центра журналистских расследований.

«Я чесна людина, я рибак. Я пішов на роботу 24 березня від своєї родини. І зараз я в цій ситуації», — розповів кореспондентам Центру Володимир Горбенко, капітан судна «Норд».

25 березня українські прикордонники затримали судно під російським прапором в Азовському морі, куди вони вийшли із закритого порту Керч.

10 членів екіпажу — громадян України мали при собі лише російські паспорти, видані в окупованому Криму, які не визнаються Україною. На судно було накладено арешт. 5 квітня у Херсоні мав відбутися суд для обрання запобіжного заходу капітану судна, та засідання було зірване.

Під будівлею суду група осіб намагалась відбити кримського колаборанта Сергія Осьмініна, засідання у справі якого проводилось того ж дня.

Термін тримання в ізоляторі капітана сплив, його відпустили. Наступного дня він прийшов до суду самостійно, з адвокатами. Йому інкримінують порушення Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї. Прокурор стверджує, що під час затримання капітан вів переговори із співробітниками російських спецслужб.

«Коли судно було в порту, у них є радіоприймачі, через які вони здійснювали перемовини з представниками окупаційної влади та ФСБ. Яким чином їм діяти, аби не зашкодити своїм правам та інтересам», — повідомив Микола Єложенко, прокурор відділу прокуратури АРК.

Микола Єложенко, прокурор відділу прокуратури АРК Фото investigator.org.ua 

Горбенко цей факт заперечує, каже розмову мав лише із судновласником.

«Я по радіозв’язку спілкувався лише із судновласником. А то їх домисли — цей голос судновласника чи не судновласника. Я напряму не спілкувався із співробітниками ФСБ», — каже Володимир Горбенко.

Капітан судна «Норд» Володимир Горбенко Фото: investigator.org.ua

Клопотання слідчого суд задовольнив частково. Горбенка арештували на 45 діб з можливістю внесення застави.

«Клопотання слідчого Рябого задовольнити частково. Взяти під варту в залі суду. Визначити розмір застави 35 тисяч гривень», – зачитав рішення суддя Дмитро Гонтар.

Суддя Дмитро Гонтар Фото: investigator.org.ua

Підозрюваний повідомив, що його щомісячна зарплата складає 60 тисяч рублів — це майже 30 тисяч гривень. Та Горбенко вважає, що розмір застави все одно великий. Адвокати підозрюваного планують подати апеляцію. А перенесення суду вважають спланованим аби затримати їх підзахисного під вартою.

«Судове засідання було призначене на четвер, сьогодні п’ятниця, поки внесемо заставу, поки візьмемо підтвердження, поки поїдемо в місце утримання. А тут й кінець робочого дня. Завтра та післязавтра вихідний, потім свято (9 квітня Великдень — ред.)», — каже адвокат Дмитро Щербина.

Дмитро Щербина, адвокат капітана судна «Норд» Володимира Горбенко Фото: investigator.org.ua

Як виявилось побоювання правоохоронців були не безпідставні. Вночі 8 квітня представники Генерального консульства РФ у Харкові під прикриттям дипломатичного імунітету спробували вивезти членів команди «Норду» через автомобільний пункт пропуску «Гоптівка» до Росії. Прикордонники надали оперативне відео, на якому зафіксовано розмову з російськими дипломатами.

За спробу порушення державного кордону без відповідних документів на моряків складено адмінпротоколи. Але це не зупинило російських дипломатів і наступної ночі вони спробували провезти членів екіпажу судна до окупованого Криму через контрольний пункт в’їзду-виїзду «Чонгар» на адмінкордоні з півостровом.

«Близько першої години ночі два мікроавтобуси на російських дипломатичних номерах прибули до КПВВ «Чонгар», та на територію самого КПВВ навіть не заїхали. Прикордонники пояснили представникам російського дипкорпусу порядок перетину адмінмежі громадянами України, пояснили, які для цього потрібні документи. І представники Російської Федерації прийняли рішення, що далі слідувати не будуть», — повідомив Олег Слободян, речник Держприкордонслужби.

Помічник голови Держприкордонслужби Украины Олег Слободян Фото: dpsu.gov.ua

11 квітня у Херсоні відбулось ще одне судове засідання для обрання запобіжного заходу капітану судна «Норд» Володимиру Горбенко у іншому кримінальному провадженні. Його підозрюють у порушенні ч.1 ст.249 Кримінального кодексу України (незаконне зайняття рибним промислом).

Суд обрав для Горбенка запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання: заборонив капітану виїзд до Криму та зобов’язав щотижня з’являтися до слідчого.

«Накласти на Горбенка особисте зобов’язання: з’являтися на першу вимогу слідчого і прокурора, щоп’ятниці з’являтися о 10 годині до слідчого та заборонити виїзд Горбенку на тимчасово окуповану територію АР Крим», – зачитав рішення суддя Ярослав Мусулевський.

12 квітня у Харкові мав відбувся суд про притягнення членів екіпажу судна «Норд» до адміністративної відповідальності за спробу проїхати через державний кордон України без відповідних документів. Однак суд повернув матеріали справи співробітникам Джерприкордонслужби для їх дооформлення.

Усім відомо, що члени екіпажу керченського судна «Норд» можуть вільно виїхати до Криму при пред’явленні паспортів громадян України. І ці паспорти у них є — про це їхні родичі розповідають кримським журналістам. Однак, судячи з поневірянь моряків, українські паспорти їм не дозволяють передавати російські куратори справи. Мета зрозуміла — росіяни намагаються використати історію для легітимізації російського громадянства керчан і нагнітання антиукраїнської істерії.