Рустем Умєров: Ухвалення закону про корінні народи – важливий крок до деокупації та реінтеграції Криму

Новини
Рустем Умєров, народний депутат (фракція ГОЛОС) Фото: YouTube RadaTVchannel

Ухвалення Верховною Радою ініційованого президентом законопроєкту №5506 про корінні народи України стане важливим кроком до деокупації та реінтеграції Криму.

Про це заявив нардеп Рустем Умєров (фракція Голос) 15 червня на засіданні парламенту, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію телеканалу «Рада».

«Вже восьмий рік у нас триває тимчасова окупація Криму. За ці роки незалежні медіа вимушені були покинути Крим. Лише декілька кримськотатарських дітей сьогодні навчаються рідною мовою. З понад сотні ув’язнених окупантом українських громадян, дві третини – кримські татари. Восьмий рік Росія забороняє діяльність Меджлісу – представницького органу кримських татар. Це політика винищення окупантом корінного народу Криму – кримських татар. Зараз Росія ще дозволяє собі втручатися у внутрішні справи України та диктувати, які закони нам ухвалювати, а які – ні. Колеги, наш з вами обов’язок – ухвалити закон про корінні народи. Це важливий крок для деокупації та реінтеграції наших українських земель», – сказав Умєров.

Він нагадав, що Україна захищає від репресій кримських татар та гарантує розвиток корінних народів.

«Але закону, який визначає права корінних народів чи хоча б дає визначення – хто такі корінні народи – в Україні поки що немає. Хоча саме поняття «корінні народи» з’явилось у Конституції 25 років тому. В Конституції чітко написано – права корінних народів визначаються виключно законом України. Законом, якого немає! Про що цей законопроєкт? Ми визначаємо, хто такі корінні народи. Це народи, які історично сформувались виключно на території України, мають власну культуру, мову та традиції. Та не мають іншої Батьківщини, крім України. Це кримські татари, караїми та кримчаки», – наголосив нардеп.

При цьому він звернув увагу, що представники інших народів, які проживають в Україні, мають власну мову та традиції, але при цьому мають іншу – історичну – країну походження – не підпадають під категорію «корінних народів». Вони є представниками національних спільнот і їхні права в українському законодавстві захищені окремим законом – законом про національні меншини.

Як повідомлялося, 10 червня 2021 року перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко заявив, що Верховна Рада може прийняти за основу та в цілому поданий президентом законопроект №5506 про корінні народи України до кінця поточної сесії парламенту. Він входить в пакет законів, які потрібно прийняти до саміту Кримської платформи, який пройде в кінці серпня.

Нагадаємо:

  • 18 травня 2021 року Меджліс кримськотатарського народу у своєму зверненні до 77-х роковин геноциду кримськотатарського народу закликавпрезидента Зеленського як гаранта державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина до законодавчого забезпечення відновлення колективних прав кримськотатарського народу.
  • 18 травня 2021 року президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проєкт закону «Про корінні народи України», який входить до пакету законів, які треба ухвалити до саміту Кримської платформи.
  • Законопроєкт №5506 «Про корінні народи України» законодавчо закріплює, що корінними народами в Україні є кримські татари, караїми, кримчаки. Серед основоположних прав корінних народів України проєктом закону гарантуються культурні, освітні, мовні та інформаційні права корінних народів України, права корінних народів України на сталий розвиток. Також законопроєктом корінним народам України визначено гарантії правового захисту від будь-яких дій, спрямованих на: позбавлення ознак етнічної приналежності і цілісності як самобутніх народів, позбавлення культурних цінностей; виселення або примусове переміщення з місць компактного проживання в будь-якій формі; примусову асиміляцію або примусову інтеграцію в будь-якій формі; заохочення або розпалювання расової, етнічної або релігійної ненависті, спрямованої проти них.