Крим як ландромат для відмивання брудних грошей друзів Путіна

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 27 липня 2021 року.

За сім років окупації Росія перетворила кримський півострів у велетенську військову базу, а рівень прав і свобод програє навіть у порівнянні із суцільним російським безправ’ям.

Зачистка нелояльного, критично налаштованого населення Криму і незалежних медіа, законом дозволене засекречення інформації про реальних власників бізнесу, що працює на підсанкційному півострові, сприяли тому, аби корумповані російські топ-чиновники з близького оточення президента Путіна, перетворили Крим на черговий російський ландромат – пральню, де відмиваються брудні гроші, награбовані на території Росії і в самому Криму.

Обмежені санкціями Євросоюзу і США, путінські корумпанти вже не можуть, як раніше, виводити награбовані кошти у західні банки. Вони вже не ризикують купувати дорогу нерухомість за кордоном. А тому вкладають їх у скупку крадених українських активів, які реальні інвестори ніколи б не купили. Бо це вкрадене.

Але для оточення Путіна, що сформувалось ще в часи бандитського Петербургу, це не перешкода. Тож згадаймо сьогодні найвідоміших скупників краденних українських активів, які перетворили Крим на пральню своїх брудних грошей. Це потрібно ще і з тієї причини, що західні санкції ще не всіх мародерів догнали. Незаконне привласнення українських державних та приватних активів в окупованому Криму є підставою для запровадження санкції США. Однак є ще одна важлива обставина, на яку також вже час звернути увагу. Це підстави для застосування санкцій за корупцію і викликані нею порушення прав людини.

Закони про застосування таких санкцій, прийняті в США – відомий всім акт Магнітського, та його аналоги у Канаді і Великій Британії. У грудні минулого року Рада Європейського союзу ухвалила рішення про запровадження нового санкційного режиму – за грубі порушення прав людини в будь-якій країні світу. У червні цього року депутати Європарламенту закликали ЄС додати до підстав запровадження санкцій корупційні діяння, які дозволяють застосувати санкції до олігархів.

Заклики до західних партнерів ввести санкції до Росії за масові і системні порушення прав людини в окупованому Криму лунають і від українських правозахисників. Тож якщо звести до одного фокусу незаконне привласнення українських активів наближеним до керівництва Росії бізнесом, корупцію і порушення прав людини, то підстав для запровадження нового санкційного режиму буде більш ніж достатньо.

Під незаконну експропріацію потрапили в Криму не лише її курортні чи виноробні перлини. Потерпілими від дій окупантів стали і пересічні люди – власники відібраних земельних ділянок чи акцій захоплених підприємств. Експерти Регіонального центру прав людини ідентифікували майже 4 тисячі жертв незаконного вилучення та знищення майна у Криму. І з часом їх кількість буде тільки зростати: під дію указу президента Путіна про заборону негромадянам Росії володіти землею у прикордонних районах – а це все узбережжя півострова – підпадають щонайменше 10 тисяч громадян України та інших країн, які мають власність у Криму.

Кому дістануться вилучені землі?

В першу чергу – колонізаторам, а найбільш привабливі ділянки приростатимуть до володінь російських олігархів та корумпованих чиновників, які вже поділили між собою південнобережжя. Чи є ці нові реалії – заволодіння вкраденими українськими активами, корупція і масове порушення прав людини – підставою для введення нового санкційного режиму? Таке питання, серед інших, ЦЖР задав тимчасовому повіреному у справах США в Україні, заступнику помічника держсекретаря США з питань Європи і Євразії Джорджу Кенту.

Повна текстова і відео версії інтерв’ю тимчасового повіреного у справах США в Україні, заступника помічника держсекретаря США з питань Європи і Євразії Джорджа Кента, яке в основному стосується кримських санкцій, будуть опубліковані на сайті Центру журналістських розслідувань та нашому каналі в YouTube найближчими днями.

Як працює кримський ландромат – пральня брудних грошей російських олігархів та корумпованих чиновників, які з ласки президента Путіна поділили між собою окупований Крим. Висновок перший, що витікає із уже сказаного раніше: навіть якби найцінніші українські активи дістались Росії законно – а це точно не так, більше того, юристи кваліфікують їх квазінаціоналізацію Росією як міжнародний воєнний злочин, адже експропріація відбулася не із військової необхідності. Так от: якби кримські перлини дістались Росії на законних підставах, то їхню “приватизацію” друзями Путіна все одно треба визнати сумнівною і в порушення російського законодавства, що де факто діє на ТОТ українського Криму. Чому? Бо так звані аукціони з продажу усіх згаданих нами об’єктів були дешевими спектаклями. В торгах брали участь або пов’язані між собою, або підставні компанії, створені напередодні і в яких не було коштів на придбання дорогих активів.

Третій важливий момент: на які кошти, хоч і за нахабно заниженими цінами, скуповують російські друзі Путіна Крим? На загал можна сказати, що це мало не єдині приватні інвестиції в окупований Крим – бо на 85 % його бюджет складається із дотацій з бюджету федерального, з якого фінансуються і всі мегапроети, головним підрядником яких є … тадам, компанії друга Путіна Ротенберга. Лише одна із них – АТ Стройгазмонтаж – отримала підряди в на роботи в Криму на 276 мільярдів рублів. Кругообіг грошей у корумпованій країні саме так і виглядає. То чи можна друзів Путіна вважати головними інвесторами окупованого Криму і чим загрожує російський ландромат у Криму?

По це – Андрій Клименко, головний редактор порталу BlackSeaNews, засновник Чорноморського інституту стратегічних досліджень.

Особливість кримського ландромату в тому, що він сам перетворився на сіру токсичну зону, потік грошей з якої потрібно відслідковувати спеціально і постійно. Тут варто згадати окупаційного ексгубернатора Севастополя Овсяннікова, який натиривши грошей у Севастополі, збирався відкрити компанію на Кіпрі, а коли йому відмовили через санкції, подав скаргу в ЄСПЛ. Крим став прихистком і територією вкладення брудних грошей для українських біглих політиків і чиновників, причетних до корупційного режиму Януковича та агресії Росії проти України.