Депешка на гроші політв’язнів. Запитання і відповіді

Блоги

Відеоблог Євгенія Лешана про те, як Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій відповідало на запити Центру журналістських розслідувань щодо фінансування і виконання бюджетної програми КПКВК 3901050.

Центр журналістських розслідувань хотів знати, скільки грошей було виділено у Держбюджеті-2020 за програмою 3901050, скільки вже витрачено і на що саме, скільки з цієї суми Мінреінтеграції бажає витратити на держпідприємство “Реінтеграція і відновлення” і на які конкретно цілі та заходи. Запит був надісланий 8 жовтня, а відповідь надійшла тільки 27 жовтня.

У відповіді заступник міністра Ростислав Замлинський повідомляє, що за бюджетною програмою КПКВК 3901050 передбачено видатки у сумі 66,5 млн грн. З них бюджетна економія становить 50,6 млн. З них 6,5 млн Мінреінтеграції хоче витратити нібито на облаштування КПВВ та функціонування ДП “Реінтеграція і відновлення” – цей останній пункт видатків бюджетом не передбачений.

Однак у розрахунках для центральних органів влади Замлинський повідомляв, що на функціонування ДП “Реінтеграція і відновлення” мають піти всі 6,5 млн грн.

Тим часом цікавість ЦЖР значно зросла – і 22 жовтня було надіслано ще один запит: які саме заходи з реінтеграції населення тимчасово окупованих територій в межах програми 3901050 Мінтеінтеграції передбачало провести у 2020 році, яка сума коштів була передбачена на кожен із заходів з реінтеграції в межах цієї програми, та чому ці заходи, на які було передбачено 19753,6 тис. грн, не були виконані, а кошти – відповідно освоєні.

У відповіді, яка підписана заступником міністра з питань європейської інтеграції Ігорем Яременком, вказано, що під заходами з реінтеграції населення ТОТ передбачалось таке: проведення наукових та соціологічних досліджень і вироблення наукових підходів до деокупації ТОТ, залучення вітчизняних і закордонних фахівців до збирання та систематизації інформації про порушення прав громадян на окупованих територіях, розробки стратегій захисту інтересів України в судах, організація конференцій та форумів з визначення шляхів деокупації, збір та поширення інформації про ситуацію на ТОТ, в тому числі – в світових ЗМІ і включно з космічними знімками…

Тобто, в переліку заходів нічого навіть віддалено схожого на облаштування КПВВ чи фінансування закупок принтерів для міністерської ДеПешки немає.