Депутат від «Слуги народу» і чиновниця Держпраці вигадували доноси, щоб «кошмарити» ФОПів – Слідство.Інфо

Корупція

Чиновниця Держслужби України з питань праці разом із депутатом від «Слуги народу» під пиво й цигарки вигадують скарги на підприємців від неіснуючих людей. Потім відповідні органи використовують ці сфабриковані папірці, аби «кошмарити» бізнес.

Про це йдеться у відеоблозі «Таємниці Слідства» Слідство.Інфо.

Журналісти «Слідство.Інфо» опублікували відео, на якому головна інспекторка Держпраці Дніпропетровської області Світлана Мельничук за участі депутата Новомосковської міськради від партії «Слуга народу» Сергія Алєксєйчєнка вигадують заяви та скарги від неіснуючих людей — нібито працівників певних ФОПів — про порушення з боку роботодавців. На підставі цих вигаданих заяв Світлана Мельничук потім приходить до підприємців із позаплановими перевірками.

Зокрема, журналісти виявили, що під час такого «брейнсторму» чиновниця, депутат та їхній знайомий вигадали скаргу від нібито працівника ФОП Самєдов, який має магазини з халяльними продуктами у Дніпрі. У вигаданій заяві «працівник Коваленко», який «працює» обвальщиком м’яса, просив перевірити свого роботодавця через неофіційне працевлаштування.

Вже через два тижні після сфабрикованого доносу Світлана Мельничук завітала до ФОП Самєдов із перевіркою. Інформація про це міститься на офіційному сайті інспекцій. Підставою для перевірки зазначено «звернення працівника». У результаті 10-денної перевірки інспектори встановили порушення трудового законодавства, які тягнуть на сотні тисяч гривень штрафів.

У коментарі «Слідству.Інфо» підприємець Ельшан Самєдов підтвердив факт перевірок і виявлені порушення. Зокрема, він сказав, що порушенням було те, що стажер, який працював у магазині, не був працевлаштованим офіційно. «Ми його працевлаштували після цього», — зазначив Самєдов.

Сама Світлана Мельничук сказала «Слідству.Інфо», що ці ініційовані нею перевірки під вигаданими приводами — неправда й кинула слухавку.

  • 10 грудня набув чинності закон «Про соціальну підтримку застрахованих осіб і суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, введених з метою запобігання поширенню на території України на гострої респіраторної хвороби COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2».
  • Президент Володимир Зеленський підписав закони щодо підтримки громадян і бізнесу у період дії карантинних заходів для запобігання поширенню в Україні COVID-19.