Сховища для мільйонів. Хто і як ремонтує укриття у Херсоні

Розслідування

Херсон вже майже рік живе під щоденними обстрілами росіян. Від російських ракет і снарядів його жителів мають захищати бомбосховища і найпростіші укриття, проте придатних до цього захисних споруд у місті обмаль. Взимку 2023 року у звільненому Херсоні почали з’являтися бетонні модульні конструкції на зупинках, а влітку стартували ремонти у найпростіших укриттях, що знаходяться у підвалах будинків.  

Підряди на ці ремонти, замовником яких є відділ цивільного захисту населення Херсонської міської військової адміністрації (МВА), проходять через систему Prozorro хвилями. Остання з них була наприкінці серпня. Тоді було підписано 19 договорів з вісьмома фізичними та юридичними особами на загальну суму близько 30 мільйонів гривень. Всі вони укладені без конкурсних торгів, це тепер дозволяє постанова Кабінету міністрів – бо йдеться про укриття цивільного захисту. Однак на практиці це означає, що підписати договір можна будь з ким, навіть без досвіду будівельних робіт, зі спеціально зареєстованим під «розпил» ФОПом чи юрособою, а на виконання підряду набрати людей мало не з вулиці. 

Всі закупівлі послуг з ремонту укриттів у Херсоні, про які піде мова, проводились не за конкурсною процедурою, відтак між оголошенням про закупівлю  і підписанням договору – лічені хвилини. Бо виконавці були обрані замовником заздалегідь, за невідомими критеріями. І це – законно, виходячи із нинішнього законодавства.  

Постанова уряду №1178 дозволяє  заключати прямі договори з підрядниками без проведення відкритих торгів у випадках, якщо виконавець не може дотриматись строків закупівлі через тендер, коли йдеться, зокрема, про проведення заходів із мобілізації і цивільного захисту та будівництва, ремонту, облаштування захисних споруд цивільного захисту, в тому числі, споруд подвійного призначення і найпростіших укриттів. 

Логіка була в тому, щоб сумлінний замовник швидко знайшов виконавця, який так же сумлінно і в строк виконає підряд. Однак вже перша перевірка підрядників, які отримали мільйонні замовлення, викликала великі сумніви у їхній спроможності. Чотири з восьми виконавців були зареєстровані у 2023 році, деякі  – за кілька тижнів чи місяць до підписання договорів, більшість із них не мали тендерної історії і ніколи не займались будівельними роботами.

Питання: а як же цих будівельних неофітів знайшли замовники із Херсонської МВА? 

Херсонський будівельник на об’єкті укриття. Вересень 2023. Скріншот відео investigator.org.ua

Ми вирішили познайомитись із виконавцями безпосередньо на об’єктах і заодно перевірити, як виконуються ремонти укриттів. Однак у договорах їхні адреси були закриті чорною плашкою. Не знайшли ми і актуального  переліку з адресами діючих сховищ і укриттів на офіційних ресурсах міської ради та онлайн-мапи з їхнім розташуванням.

Все це суперечило Указу президента України, що вводив у дію обов’язкове для виконання рішення РНБО щодо приведення у належний стан наявних укриттів до 25 липня, забезпечення цілодобового та безперешкодного доступу до них,  надання  населенню онлайн-доступу до інформації про наявні захисні споруди цивільного захисту, розробку електронних мап укриттів , чат-ботів та іншіихінформаційних ресурсів.  

Відтак ЦЖР надіслав інформаційний запит до керівника відділу цивільного захисту Херсонської міської ради Олександра Горіна, який безпосередньо відповідає за стан укриттів і закупівлі робіт на їхній ремонт. І вже за кілька днів отримали переліки захисних споруд,  найпростіших укриттів, і навіть залізобетонних конструкцій та габіонів на вулицях міста з їхніми адресами. На сайті Херсонської міської ради з’явилась оновлена онлайн карта  споруд цивільного захисту в Херсоні, яка продовжує поповнюватись об’єктами.      

стан сховищ
       

Ми вітаємо таку оперативність військової адміністрації Херсона із виправлення недоліків у доступі до інформації про захисні споруди і публікуємо отримані документи.  Однак у цій історії з херсонськими укриттями є й інший, тіньовий бік – закупівлі робіт з їхнього ремонту. І ми зупинимось на найбільш одіозних підрядниках, яких у незрозумілий спосіб обрав без конкурсу відділ цивільного захисту МВА Херсона.  

ФОП Юрченко, сестра і «вірменин»

Юрченко Наталія Павлівна з міста Бровари Київської області – одна із трьох фізосіб-підприємців,  які отримали підряди на ремонт укриттів у Херсоні. 27 серпня керівник відділу цивільного захисту МВА Олександр Горін підписав з нею три договори загальною сумою у 5 млн 745,8 тис. гривень. До кінця жовтня цього року ФОП Юрченко має виконати ремонти у трьох херсонських підвалах  у будівлях за адресами: проспект Ушакова, 79, проспект Ушакова, 73, вулиця Лугова, 24.   

Ремонтні роботи у двох укриттях зараз дійсно тривають, ось тільки про пані Юрченко із Броварів тут ніхто навіть не чув. Та й працюють на об’єктах місцеві, херсонські, будівельники, яких найняв через оголошення в мережі чоловік, ім’я якого робітники не називають: «Наш замовник … він сам вірменин. Всі питання ми з ним вирішуємо, він у нас безпосередній начальник». 

Наталія Юрченко зареєструвалась як ФОП 15 липня 2023 року, тобто, трохи більше ніж за місяць до отримання підрядів, які стали і неймовірно вдалими першими для новоспеченої будівельниці. Але нам вдалося зв’язатися з Наталією Юрченко телефоном і її відповідь нас ошелешила: вона повідомила, що не виконує ремонтні роботи, бо … передала ці підряди своїй сестрі.

«Цим займається моя сестра. Вона в Харкові знаходиться і займаються вони…Давайте я в неї спитаю, і якщо можна буде її телефон дать, – я вам дам, і ви з нею потім зв’яжетесь», – пообіцяла Наталія Юрченко.

Однак дзвінка від неї ми так і не дочекались, тож самотужки знайшли її сестру, яка в соцмережах вказана  як Анастасія Галицька (Цибуля). Наші питання дуже здивували жінку, адже про ремонт херсонських укриттів за договорами її сестри, за її словами, вона вперше почула від нас.

«О Боже, нет! Подождите, такого не может быть! Я взагалі іншої спеціальності і я не займаюсь цим…Слухайте, це дивовижно. У мене справді є така сестра. Але я не живу в Харкові і взагалі не займаюсь такими справами», – запевняла Анастасія Павлівна.

Ремонтні роботи на об’єктах підряду Наталії Юрченко  Фото: investigator.org.ua

 Хто з двох сестер (чи й обидві) говорить неправду – не має особливого значення. Позаяк отримані підряди на майже шість мільйонів виконують інші люди, під керівництвом «вірменина» без імені, який жодної відповідальності за якість робіт не несе, адже договори підписані не з ним.

Слід зазначити, що усі договори з хвилі закупівель кінця серпня не передбачають авансу, а розрахунок – після приймання робіт. Тож ФОП Юрченко Н.П. мала б купувати будматеріали і наймати робітників за власні кошти. Однак їх у неї немає, як і роботи: Наталія Юрченко 7 вересня виклала свою анкету на ресурсі Work.ua, тобто, вона шукає роботу, взявши на себе зобов’язання по договорах без авансу на майже 6 мільйонів гривень! Згідно з її резюме,  до початку повномасштабного вторгнення Росії жінка жила у місті Рубіжне Луганської області та працювала техніком у Сєвєродонецькому управлінні з експлуатації газового господарства.

ФОП Ржевський та інші «луганські»

Ще два підряди на ремонт найпростіших укриттів у Херсоні отримав фізособа-підприємець Ржевський Василь Миколайович. Що тут не так? Як ФОП він зареєструвався 12 квітня 2023 року у Києві, жодної тендерної і бізнес-активності не виявляв, але вже у серпні, тобто, через  чотири місяці бездіяльності отримав вдразу два підряди у далекому Херсоні загальною сумою у  3,5 млн. гривень.  Він має відремонтувати найпростіші укриття за адресами вулиця Університетська, 22 та вулиця Перекопська, 129. 

36-річний Василь Ржевський зареєстрований як ФОП у столиці за адресою вулиця Маяковського 12-а (після перейменування – проспект Червоної калини). У вказаній в держреєстрі квартирі двері нашим журналістам ніхто не відчинив. Чоловік, який підняв слухавку за вказаним у реєстрі номером телефону, спочатку повідомив, що він не Василь Ржевський, потім поцікавився, про що розслідування і, відмовившись назватись, кинув слухавку. 

Василь Ржевський, ФОП, який має відремонтувати два укриття у Херсоні Фото: соцмережі

Робота на об’єктах, які має ремонтувати ФОП  Ржевський, кипить. Але робітники відмовляються розповідати, хто їх найняв. Відтак будь-які питання про технічний контроль за роботами задавати нікому.  

Як не дивно, але цей ФОП-везунчик також має луганський слід: на людину з таким ПІБ зареєстровано дві квартири в окупованому Сєвєродонецьку, це ж місто вказане і на його сторінці в соцмережі.

За дивним збігом, Наталія Чехута, теперішня перша заступниця голови Херсонської міської військової адміністрації  до 2019 року була головою РДА Кремінського району Луганської області , а її чоловік був військовим комісаром у Сєвєродонецьку.  Ми поцікавились, чи знайома вона із землячкою  Наталією Юрченко. 

«Ні, взагалі не знайома. І ось ви ФОПа називаєте, а я взагалі як заступник Романа Миколайовича (Романа Мрочка,  голови МВА Херсона – ред.).. в  мої обов’язки не входить прям конкретно по ФОПам роздивлятись. У нас є відділ цивільного захисту, який укладає договори. Я бачу лише загальну картину, яка у нас відбувається», – відповіла чиновниця. 

Наталія Чехута, перша заступниця голови Херсонської міської військової адміністрації . Фото: investigator.org.ua

Звісно, ми в курсі, що за ці закупівлі  відповідає керівник відділу цивільного захисту Олександр Горін – адже його підпис стоїть на договорах на ремонт укриттів. Відтак  запит щодо їхніх адрес ми адресували саме йому і просили про  інтерв’ю з ним чи іншою компетентною у питаннях закупівель особою. Але у військовій адміністрації Херсона відповідати на наші питання делегували саме Наталію Чехуту, яка за закупівлі не відповідає. 

Олександр Горін займає посаду керівника відділу цивільного захисту МВА із 31 березня цього року. Познайомившись із його біографією, ми несподівано знайшли в ній луганську сторінку. Не повірите – все в тій же Кремінній. Там він з січня 2015 року був заступником голови райдержадміністрації, а  з травня – головою РДА. І вгадайте, хто його змінив на цій посаді? Так, саме Наталія Чехута. Попри своє членство в Партії регіонів, вона отримала посаду голови Кремінської райдержадміністрації і працювала на ній аж до 2019-го.

А куди ж подівся Олександр Горін? Він отримав посаду голови райдержадміністрації на протилежному кінці України – в Іршаві Закарпатської області. Як він опинився на Закарпатті  – відповідь на цьому фото.

Олександр Горін і Геннадій Москаль у 2015 році Фото: zak.depo.ua

«Генерал-губернатора» Луганщини Геннадія Москаля у липні 2015 року призначили головою ОДА на рідне йому Закарпаття. А вже у серпні  одним із десятка новопризначених голів районних адміністрацій став і Олександр  Горін. 

Гілку про Москаля  досліджувати не будемо, повертаємось у Херсон і задаємось питанням: а хто ж звів у це прифронтове місто всіх цих людей з луганським бекграундом? Найвірогідніше, це зробив, формуючи свою команду, Роман Миколайович Мрочко, нинішній голова Херсонської МВА

Роман Мрочко –  колишній військовий прокурор. Із  2015 по 2017 рік році був військовим прокурором Луганського гарнізону сил АТО.  Адміністративним центром вільної частини області тоді був Сєвєродонецьк, звання почесного громадянина якого має і Мрочко. Він був призначений  на посаду  голови Херсонської МВА  розпорядженням президента від 2 березня 2023 року,  Наталю Чехуту Мрочко призначив своєю заступницею 13 березня, а Олександр Горін очолив відділ цивільного захисту 31 березня. А далі підряди в Херсоні почали отримувати люди з луганським бекграундом, які раптом вирішили зайнятись будівельним бізнесом. 

Роман Мрочко, голова Херсонської МВА Фото: Facebook

Міська влада не бачить нічого дивного у  популярності в підприємців з Луганщини херсонських підрядів. 

«Тенденцію я вам можу пояснити. Якщо люди працювали в Луганській області, то їм зараз там ніде працювати. Вони можуть проводити свою діяльність на всій території України, то чому не в Херсоні? Я не розумію», – каже заступниця голови МВА. 

Версія так собі, адже обидва ФОПи, про яких йшла мова, не займались на Луганщині будівельним бізнесом, принаймні, держреєстру і податковій про це невідомо. І свою підприємницьку діяльність Юрченко і Ржевський не перенесли з окупованої території у звільнений Херсон – вони вони вперше зареєструвались ФОПами, причому, у Броварах і Києві. До того ж,  роботи з ремонту укриттів за їхніми договорами насправді проводять херсонські будівельники, яких найняли не виконавці підряду, інакше б вони їх знали – адже мали підписати договір. При цьому із восьми виконавців у цій хвилі закупівель з ремонту 19 укриттів  тільки одна фірма – херсонська (про неї та інших виконавців за договорами ремонту укриттів  у Херсоні ми розповімо в наступній частині розслідування).

ФОП Чернобильський та ТОВ «Едвайс солюшн»

Підприємець Чернобильський Євген Володимирович отримав підряд на ремонт укриття у будівлі по вулиці Гоголя, 1 в Херсоні. Об’єкт серйозний –  за цією адресою знаходиться міський перинатальний центр імені З.С.Клименко, більше відомий як пологовий будинок №1 . Окупанти кілька разів обстрілювали цю будівлю, що призводило до руйнувань і пожежі. Втім, сума договору на ремонт укриття є однією з найменших у цьому пулі закупівель – 802 861 гривня.

Євген Чернобильський – із окупованого Мелітополя, де має фірму «Ем-Сі-Джей» (техоблуговування та ремонт автомобілів), а як фізособа-підприємець займався дослідженнями в галузі природничих наук. Діяльність цього ФОПа вже припинена, натомість Чернобильський вирішив змінити сферу бізнесу і зайнятись будівництвом.  За два тижні до проведення закупівель на ремонт херсонських укриттів він зареєструвався як фізособа-підприємець у Львові. Відтак ця людина, можна сказати, об’єднала в херсонському підвалі схід, захід і південь України. Виконроб, який назвався Денисом, виявився харків’янином. 

«Нас запросили львівські підрядники. Ми в Харкові просто такими ж роботами займались. Я співпрацюю з усіма, хто дає мені роботу. Але вище прорабських норм я не лізу», –  сказав Денис, обмеживши в такий спосіб наші питання щодо Чернобильського, знайомство з яким він підтвердив. 

ФОП Євген Чернобильський і пологовий будинок №1 в Херсоні, укриття в якому він має відремонтувати. Фото: соцмережі

Компанія “Едвайс Солюшн” отримала  два підряди на ремонт укриттів у багатоквартирному будинку по вулиці Полковника Кедровського, 14 та вулиці І. Кулика, 31, корп.7 за майже 4,5 млн. гривен: об’єкти, зареєстрована у Києві. Юридична адреса   – у самому центрі столиці, за крок від Михайлівського золотоверхого собору. Потрапити у будинок і знайти офіс №36 нашим журналістам не вдалося, а мобільний директорки і єдиної засновниці фірми Катерини Вікторівни Щербини, не відповідає. І це дивно, адже цей номер телефону компанії вказаний як контактний і в державному реєстрі, і в договорі закупівлі послуг із ремонту укриття у Херсоні. Примітно, що будівельні роботи – також нова діяльність у бізнесі Катерини Щербини. Дві інші її фірми у Києві і Дніпрі займаються торгівлею.

Компанією “Едвайс Солюшн” Щербина володіє лише з травня цього року, тоді ж змінився на будівельний і основний вид її діяльності. З того часу вона отримала три невеликі – у порівнянні з Херсоном – підряди у Гостомелі Київської області, а далі – просто прорив у 4,5 мільйони.

Міська влада Херсона у такому вінегреті з підрядників, субпідрядників та свіжоспечених ФОПів без досвіду будівельних робіт проблеми не бачить. Запевняють, що  для них головне – результат. За умовами договору, підрядники отримають кошти з бюджету лише після здачі виконаних робіт. 

Проте залишаються питання: з кого і як питати за якість, якщо роботи ведуть не ті, хто підписав договір. Хто понесе відповідальність, коли укриття після ремонту невідомо ким і під чиїм технічним наглядом виявиться ненадійним, а час на його підготовку напередодні зими – змарнованим?

У приватній розмові мешканці будинків, де знаходяться укриття, повідомляють, що ремонти у деяких приміщеннях розпочались задовго до 27 серпня – дати підписання договорів. Тобто схема на цих об’єктах виглядає приблизно так: роботи починаються, а їхні виконавці реєструються чи знаходяться вже годом, під конкретні об’єкти, легалізуючи майбутню витрату бюджетних коштів. Це підтверджується і станом робіт на сьогодні, адже деякі укриття знаходяться на фінальній стадії ремонтів. А за два тижні від часу підписання контрактів будівельники просто фізично не встигли б виконати такі обсяги.