«Роснефть» зупинила роботи на ділянці шельфу Чорного моря через санкції – ЗМІ

Новини

Роснадра призупинили на п’ять років дію ліцензії «Роснефти» на розвідку і видобуток нафти і газу на Південно-Чорноморському ділянці надр, розташованому в східній частині Чорного моря.

Про це повідомляє видання РБК з посиланням на джерело в компанії, передає Центр журналістських розслідувань.

За інформацією видання, такий інструмент, як призупинення дії ліцензії, використовується вперше в історії роботи компанії на російських проектах. Серед основних причин цього рішення він назвав санкції, що перешкоджають залученню бурової техніки для освоєння родовищ на шельфі.

За словами співрозмовника РБК, перенести терміни геологорозвідувальних робіт технічно неможливо, так як Мінприроди ще в кінці 2016 завершило прийом таких заявок. Відомство пішло назустріч компанії, щоб вона змогла дотриматися необхідні умови ліцензійних угод, що не зриваючи зазначені в документах терміни виконання геологічних робіт, додає він. Представник Мінприроди поки не відповів на запит РБК.

Факт припинення ліцензії з 5 жовтня 2017 року вказано в розкритті інформації на сайті «Роснефти». У розкритті уточнюється, що ліцензія на цю ділянку діє до 10 листопада 2040, а до 2022 року, згідно з її зобов’язаннями, компанія повинна була пробурити на ньому дві свердловини.

За словами офіційного представника «Роснефти» Михайла Леонтьєва, термін дії ліцензії призупинено за сукупністю причин: через санкції і поточної ринкової кон’юнктури, через яку «цю ділянку зараз розробляти нецікаво». За його словами, компанія зосередиться на розробці Західно-Чорноморської ділянки надр (Вал Шатського), на якому в цьому році планується почати буріння із залученням бурової установки Scarabeo 9 італійської компанії Saipem. Він уточнив, що роботи на Південно-Чорноморському ділянці припинені до зміни ринкової кон’юнктури, при якій видобуток нафти на шельфі Чорного моря стане вигідніше, і до появи бурової техніки, побудованої на заводі «Зірка» або залученої в оренду.

У повідомленні «Роснефти», що надійшов в РБК, також йдеться про призупинення ліцензії на п’ять років. «На ринку нафтосервісних послуг відсутні бурові судна і обладнання, що відповідають вимогам, які висуває компанія для реалізації проекту з будівництва свердловини на цій ділянці», – йдеться в повідомленні.

«Роснефть» планує в кінці грудня 2017 го – початку січня 2018 року розпочати розвідувальне буріння на Західно-Чорноморському ділянці – спільний проект з італійської Eni. У травні партнери в рамках візиту італійської делегації в Москву підписали угоду про розширення співпраці в сферах розвідки, видобутку, переробки, маркетингу, трейдингу і нафтохімії в Росії та за кордоном, включаючи підтвердження зобов’язань по бурінню свердловин на спільних проектах в Чорному і Баренцевому морях.

За словами старшого аналітика Sberbank CIB Валерія Нестерова, буріння на Южно-Чорноморському ділянці зараз неможливо здійснити через санкції, так як глибина моря на цій ділянці перевищує 150 м. У той же час на що знаходиться поблизу ділянці Вал Шатського, де «Роснефть» працює з Eni, ще до санкцій підписано угоду, що дозволяє здійснювати розвідувальне буріння. Крім того, експерт наголосив на необхідності високих витрат на розробку ділянки на шельфі Чорного моря. На його думку, добувати нафту на ньому буде рентабельно при стабільній ціні на нафту не нижче $ 60-80 за барель (в п’ятницю ціна Brent вперше з липня 2015 року перевищило позначку $ 60 за барель).

Нагадаємо, як повідомив директор Інституту стратегічних досліджень НАНУ, радник президента України Володимир Горбулін, санкції, введені проти Росії США, Євросоюзом і Україною роблять серйозний негативний вплив на економіку РФ, яке посилюється через її технологічного відставання від країн Заходу. Зокрема, обмежувальні заходи завдають шкоди енергетиці і блокують модернізацію російського ВПК.