Рада ЄС схвалила директиву про кримінальну відповідальність за порушення санкцій ЄС

Влада
Будівля Ради ЄС в Брюсселі. Фото: Winfried Rothermel

Рада Європейського Союзу схвалила директиву про кримінальну відповідальність за порушення та обхід санкцій ЄС.  Тепер торгівля підсанкційними товарами буде вважатися кримінальним злочином в усіх країнах Євросоюзу. 

Відповідний прессреліз опубліковано на сайті Ради ЄС.

Держави-члени повинні забезпечити, щоб порушення санкцій ЄС каралося ефективними та пропорційними кримінальними покараннями, які варіюються залежно від правопорушення. Однак умисне порушення санкцій має спричинити тюремне ув’язнення як максимальне покарання. Порушників обмежувальних заходів ЄС можуть додатково оштрафувати. 

Директива встановлює однакове покарання для фізичних осіб: позбавлення волі до п’яти років, якщо їхні діяння стосуються активів на суму понад 100 тисяч євро. Компаніям за порушення санкцій можуть скасувати дозволи, позбавити права на пільги, накласти штрафи або навість ліквідувати в судовому порядку, тощо).

Порушенням санкцій вважається надання коштів чи економічних ресурсів у розпорядження чи на користь підсанкційної особи, організації, нездатність заморозити гроші чи економічні ресурси підсанкційної особи чи організації, торгівля товарами чи послугами, імпорт, експорт, продаж, купівля, передання, транзит чи перевезення яких заборонене або обмежене санкціями, а також надання брокерських чи інших послуг, що стосуються таких товарів. 

Також надання підсанкційній особі дозволу на в’їзд чи проїзд транзитом або приховування бенефіціарів в цілях обходу санкційного режиму теж є порушенням санкцій.

Директива набере чинності на 20 день після публіації в Офіційному журналі ЄС. Держави-члени матимуть один рік, щоб імплементувати її в національне законодавство.

Нагадаємо: 

  • 12 березня 2024 року Європейський парламент проголосував за директиву про кримінальну відповідальність за порушення та обхід санкцій ЄС.
  • У лютому 2024 року Рада Європейського союза ухвалила 13-й пакет обмежувальних заходів проти Росії. Санкції застосовані проти 106 фізичних і 88 юридичних осіб, які підтримують війну, підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України.
  • Санкції проти Росії через анексію Криму з боку США і Євросоюзу були введені в грудні 2014 року. З тих пір вони були значно посилені та продовжуються ЄС щопівроку.