У Москві суд відмовив СП Siemens в арешті переміщених в Крим турбін

Новини
Фото: Siemens Pressebild

Арбітражний суд Москви відмовив «Сіменс технології газових турбін» (Санкт-Петербург) – спільному підприємству німецького концерну Siemens і АТ «Силові машини» – в арешті чотирьох газотурбінних установок, поставлених «Технопромекспорту», а потім незаконно переправлених до Криму в обхід санкцій Євросоюзу.

Про це повідомляє агентство ТАСС з посиланням на рішення суду, передає Центр журналістських розслідувань.

«У задоволенні заяви «Сіменс технології газових турбін» про вжиття забезпечувальних заходів відмовити», – йдеться в рішенні суду.

«Сіменс технології газових турбін» вимагала накласти арешт на газові турбіни, заборонити «Технопромекспорту» або іншим особам транспортувати, здійснювати монтаж, експлуатувати, модифікувати, розбирати, іншим чином їх використовувати. Крім того, дочка Siemens просила суд заборонити «Технопромекспорту» здійснювати операції з продажу цього обладнання.

Нагадаємо, 21 липня 2017 року Siemens підтвердив незаконне переміщення чотирьох своїх газових турбін, призначених для проекту в Тамані, на територію окупованого Криму і заявив про призупинку поставок генеруючого обладнання за діючими контрактами з держкомпаніями РФ. Концерн заявив про вихід зі складу ЗАТ «Интеравтоматика», яка задіяна в установці турбін на ТЕС в Криму.

28 липня «Технопромекспорт» визнав, що поставив у окупований Крим газові турбіни Siemens після їхньої «модернізації».

4 серпня Рада ЄС внесла до списку санкції, введених проти Росії, трьох росіян і три російські компанії, відповідальних за незаконну поставку газових турбін Siemens в окупований Крим.

8 вересня СП «Сіменс технології газових турбін» подало до Арбітражного суду Москви позов до двох структур держконцерну «Ростех» – ТОВ «ВО «Технопромекспорт» і ВАТ «ВО «Технопромекспорт», які, як вважають в Siemens, поставили її газові турбіни в обхід європейських санкцій до окупованого Криму.

16 жовтня ТОВ «Технопромекспорт» заявив в Арбітражному суді Москви зустрічний позов до Siemens, зажадавши визнати частково недійсним договір між «Сіменс технології газових турбін» і ВАТ «Технопромекспорт» на постачання турбін, які згодом були перевезені в Крим. 18 жовтня Арбітражний суд прийняв зустрічний позов дочок «Ростеху» до Siemens.

2 листопада, під час засідання Арбітражного суду Москви представник «Технопромекспорт» повідомив, що Siemens представив російській компанії перед засіданням суду письмові пояснення, згідно з якими газові турбіни були вироблені не спільним підприємством «Сіменс технології газових турбін», а німецькою Siemens AG.

13 листопада голова «Ростеха» Сергій Чемезов заявив, що «Технопромекспорт» не може повернути Siemens турбіни з анексованого Криму, оскільки німецька компанія відмовилася викупити їх за запропоновану російською стороною ціну, що включає витрати на доставку і зберігання турбін на півострові.