Безкарність за вбивства журналістів призводить до нових злочинів проти них – НСЖУ

Новини
Глава НСЖУ Сергей Томиленко (в центре) на конференции ОБСЕ в ВенеГолова НСЖУ Сергій Томіленко (в центрі) на конференції ОБСЄ у Відні Фото: nsju.org

Напади на журналістів в Україні тривають через безкарність замовників. Нерозкриті правоохоронцями справи, включаючи і вбивства, призводять до нових злочинів проти працівників ЗМІ.

Про це на конференції ОБСЄ у Відні розповіли представники Національної спілки журналістів України, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію НСЖУ.

«Ті показові справи, якими хвалилися Адміністрація президента і Генпрокуратура, розвалюються в судах. На сьогодні частина старих міліціонерів, які били журналістів, працюють в новій поліції і щиро не розуміють, чому у них взагалі можуть бути проблеми», – пояснив голова НСЖУ Сергій Томіленко .

За його словами, особливо небезпечна ситуація сьогодні склалася для журналістів в Дніпропетровській області, де постійно фіксують випадки пошкодження автомобілів або іншого майна журналістів.

«У журналістів є інструменти в боротьбі з насильством проти них. Перший – це журналістська солідарність. Ми повинні максимально висвітлювати випадки порушення свободи слова, не зважаючи на конкуренцію між нами», – вважає Томіленко.

Також в НСЖУ відзначили, що безпеки журналістів може сприяти публічна звітність правоохоронних органів, посилення міжнародного співробітництва і тиск на владу. У зв’язку з цим вони вимагають публічного звіту української влади про розслідування злочинів проти журналістів.

«Головним інструментом журналістів і журналістських організацій є публічні звіти. Ми вимагаємо, щоб представники влади, правоохоронних органів давали публічні звіти, брали участь в конференціях в Відні (Австрія) або в Страсбурзі (Франція), або в якихось закритих обговореннях у владних кабінетах, але щоб ці представники спілкувалися з самими журналістами», – підкреслив голова НСЖУ.

Фото: nsju.org

Нагадаємо, що у справі про вбивство журналіста і одного з керівників Української правди Павла Шеремета досі немає підозрюваних.

Як повідомлялося, вранці 20 липня 2016 року в Києві в результаті вибуху машини загинув відомий журналіст Павло Шеремет. Автомобіль належав керівниці «Української правди» Олені Притулі, її в машині в момент вибуху не було.

Прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом вбивства журналіста за ч.2 п.5 ст.115 КК України (умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб), підслідність по якому віднесена до Нацполіціі. Раніше в Нацполіціі України заявляли, що в якості основної версії вбивства журналіста слідчі розглядають його професійну діяльність.

Журналісти з проекту «Слідство.Інфо» разом з колегами з міжнародної мережі OCCRP представили власне розслідування вбивства Павла Шеремета.

12 липня 2017 року Міжнародний Комітет захисту журналістів (CPJ) представив у Києві спеціальний звіт про вбивство Павла Шеремета. Комітет повідомив про відсутність конкретних результатів в даному розслідуванні і рекомендував Україні задіяти всі необхідні ресурси для встановлення організаторів цього злочину.

20 липня 2017 року в Києві прошла акція пам’яті «Рік без Павла», присвячена річниці загибелі Павла Шеремета. Її учасники вимагали від влади розслідувати вбивство журналіста.

Головне слідче управління Нацполіції засекретило всі судові рішення у справі про вбивство Павла Шеремета для захисту життя осіб, «які беруть участь у кримінальному судочинстві».