У Криму стан меддопомоги ув’язненим загрожує їхньому життю – правозахисники

Новини
Активіста Володимира Балуха відвозять на швидкій з «суду», липень 2017 р. Фото: Михаил Батрак

В окупованому Криму надання медичної допомоги ув’язненим знаходиться на вкрай низькому рівні, що загрожує їхньому життю. Особливо це стосується тих, хто переслідується за політичними мотивами.

Такі висновки зробили експерти Кримської правозахисної групи (КПГ) за результатами аналізу інформації про цю проблему, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Нелюдське поводження і системне ненадання допомоги ув’язненим створюють серйозні загрози для їхнього життя і здоров’я. Подібні дії окупаційної влади не тільки суперечать де-факто діючому в Криму законодавству РФ, але і порушують фундаментальні права людини», – заявили правозахисники.

Як відзначають в КПГ, ув’язнені, які стали жертвами тортур або страждають від важких захворювань, знаходяться в найбільш уразливому становищі, оскільки кваліфікованих фахівців в місцях позбавлення волі майже немає. А якщо людина – жертва політично вмотивованого переслідування, то ймовірність того, що її переведуть для лікування в звичайну лікарню мінімальна. У зафіксованих КПГ випадках, допомогу таким ув’язненим або не надавалась, або надавалася в обмеженому обсязі.

«Системне ненадання медичної допомоги та нелюдські умови в місцях позбавлення волі в Криму завдають фізичні страждання і можуть призвести до смерті ув’язнених», – відзначили правозахисники.

Як вважають експерти КПГ, Росія, як держава, що окупує Крим держава, зобов’язана дотримуватися вимог міжнародного гуманітарного права. Влада РФ повинні негайно припинити практику катувань, нелюдського поводження та прирівняного до них умисного ненадання медичної допомоги.

Нагадаємо, 6 грудня у заарештованого у «справі про вимагання» 65-річного кримськотатарського активіста Асана Чапуха в СІЗО Сімферопля стався мікроінсульт, однак йому не надали медичну допомогу.

13 грудня після звернення адвокат Айдера Азаматова керівник СІЗО пообіцяв перевести Асана Чапуха в медичний блок СІЗО з подальшою госпіталізацією в одну з медичних установ міста.

12 грудня адвокат Едем Семедляєв повідомив, що у заарештованого у «справі про вимагання» активіста Бекіра Дегерменджі різко погіршився стан здоров’я, він потребує термінової госпіталізації. Дегерменджі інвалід 3-ї групи через захворювання на астму. Однак звернення адвокатів були проігноровані.

В ніч на 14 грудня  Бекір Дегерменджі потрапив із СІЗО Сімферополя в реанімацію 7-ї міської лікарні. Лікарі оцінюють його стан як вкрай важкий.