США можуть ввести додаткові санкції щодо громадян РФ – Тіллерсон

Новини
Держсекретар США Рекс Тіллерсон Фото: AFP

Сполучені Штати розглядають можливість внесення ряду представників Росії до санкційного списку осіб, на яких поширюються обмежувальні заходи, введені США проти РФ.

Про це заявив держсекретар США Рекс Тіллерсон в інтерв’ю телеканалу CBS, відповідаючи на питання чому американська адміністрація в повній мірі не вводить санкції проти РФ, передбачені Конгресом, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ми вже зробили кроки, які відповідно до закону запобігли ряду російських військових поставок. І ми розглядаємо додаткових осіб, проти яких можуть бути введені санкції», – сказав Тіллерсон.

Як повідомлялось, 2 августа 2017 року американський президент Дональд Трамп підписав закон про нові санкції США проти Росії, Північної Кореї та Ірану. Новий закон, ухвалений переважною більшістю в палаті представників і Сенаті, посилює санкції щодо Росії і дає Конгресу США право блокувати рішення президента про їх скасування.

В кінці вересня 2017 року Мінфін США повідомив про введення нових санкцій проти енергетичного і банківського секторів економіки Росії, які були накладені за її агресію проти України. Зокрема, обмежувальні заходи, які набрали чинності з 28 листопада 2017 року, передбачають скорочення максимального терміну ринкового фінансування російських банків, які потрапили під санкції, до 14 днів, а нафтогазових компаній – до 60 днів. Крім того, заборонено продавати нові цінні папери, випущені російськими компаніями.

Під удар нових санкції в першу чергу підпадають такі великі російські банки, як «Сбербанк», «Внешэкономбанк», «Росэксимбанк» і «ВТБ Банк», а також російські енергетичні гіганти, включаючи «Газпром», «Лукойл» і «Транснефть».

26 січня 2018 року США розширили санкційний список проти Росії, введений через агресію РФ в Україні. В оновлений перелік увійшли 21 фізична особа і 21 компанія.

30 січня 2018 року Мінфін США оприлюднив список російських політиків, чиновників і олігархів, які так чи інакше пов’язані з президентом РФ Володимиром Путіним. У переліку – 114 чиновників і 96 олігархів (кожен з яких володіє активами від $ 1 млрд і вище). Список не є санкційним, за винятком тих осіб, хто раніше потрапив під обмежувальні заходи США.

Сукупні статки російських мільярдерів, які стали фігурантами так званого «Кремлівського звіту» Мінфіну США, за день впали на $ 1,1 млрд.

Міністр фінансів США Стівен Мнучін заявив, що адміністрація президента США Дональда Трампа накладе фінансові санкції на десятки заможних росіян із «кремлівської доповіді».