В Україні ідентифіковані понад 1,5 тис. військових РФ, які захоплювали Крим – Тука

Новини
Окупація Криму, російські військовослужбовці. ??mid=zb_xnRzuO52E.kovYG5CE5Pnc" target="_bla

Україна ідентифікувала понад 1,5 тис. кадрових військових РФ, які брали участь у незаконній окупації Криму в 2014 році, а також ще кілька десятків тисяч росіян, які воювали на Донбасі. Матеріали по ним, на 80 відсотків зібрані неурядовими організаціями, передані в міжнародні судові інстанції.

Про це повідомив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука у вівторок, 2 квітня, на круглому столі: «Насильство і тортури на окупованому Донбасі: покарання невідворотне», передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство УНІАН.

«Лише тільки по Криму ідентифіковані з установочними даними місць проживання, громадянства, всіх географічних даних – понад 1,5 тис. кадрових російських військовослужбовців, які брали безпосередню участь у анексії Криму. Що стосується подій на Донбасі – встановлено кілька десятків тисяч конкретних осіб, підозрюваних у вчиненні незаконних дій на території України», – сказав Тука, додавши, що ці особи були встановлені на початку 2015 року.

При цьому він особливо вказав, що основний внесок в документування злочинів РФ проти України був зроблений неурядовими організаціями.

«За моїми оцінками, серед матеріалів, які задокументовані і передані в різні судові інстанції, не тільки до МКС (Міжнародний кримінальний суд), 80 відсотків або навіть більше – це ті матеріали, які зібрані неурядовими організаціями», – зазначив Тука.

За словами заступника міністра, коли Мін’юст та МЗС України почали свою діяльність в позовах проти Росії в Міжнародному кримінальному суді та Європейському суді з прав людини, то їм не вистачало доказової бази, не вистачало свідчень.

«Ті свідчення, які давала українська сторона в міжнародних судах з точки зору фіксації події, в документальному оформленні значно програвали відповідних матеріалів, які подавала проти України Росія … тоді я познайомив працівників МЗС та Мін’юсту з трьома ресурсами – «Стоптерор», InformNapalm і «Миротворець», і зараз два перших ресурси в якості офіційної сторони обвинувачення залучені до всіх судових процесів. Хлопці з «Миротворця» не можуть собі дозволити такої розкоші – бути публічними особами», – сказав Тука.

При цьому він зазначив, що особисто бачив, наскільки скрупульозно працюють люди, які збирають докази присутності регулярної російської армії на території України.

Нагадаємо, 15 лютого 2018 року перший заступник голови Держприкордонслужби в 2014 році Михайло Коваль під час допиту в Облонському райсуді Києва суді у справі про держзраду Віктора Януковича заявив, що операція із захоплення Криму була чітко спланованою і нею керували російські генерали Олександр Галкін і Андрій Сердюков.

Раніше екс-депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов заявив, що президент Росії Володимир Путін дав пряму вказівку анексувати Крим на вузької нараді з першими особами РФ в ніч з 22 на 23 лютого 2014 року.