Фейгін очікує, що вже влітку Сущенко повернеться в Україну

Життя

Російський адвокат Марк Фейгін очікує, що вже влітку цього року українського журналіста Романа Сущенко, якого в Росії судять за звинуваченням у нібито шпигунстві, можуть обміняти, і він повернеться в Україну.

Про це Фейгін заявив в ефірі Радіо Свобода, передає Центр журналістських розслідувань.

«Це дуже реально. З того, що я знаю, з того інсайду… Вчора я зустрічався на Банковій з деякими людьми. Наскільки я розумію, готовність дуже висока. За Сущенка готові віддати з числа десяти так би мовити ударних російських військовослужбовців, які під судом і слідством в Україні. В якому співвідношенні – це ще треба обговорювати. Це питання переговорів. Але вірогідність цього дуже висока», – сказав Фейгін.

За його словами, візит президента Франції Еммануеля Макрона в кінці травня на економічний форум в російський Санкт-Петербург може ознаменуватися конфіденційними домовленостями щодо подальшої долі Сущенко та можливості повернення його в Україну.

При цьому адвокат вважає, що помилування і обмін Сущенко може зрушити процес звільнення українських заручників з російських в’язниць.

«Все клином зійшлося на (Олегу- ред.) Сенцові. Його просто не хоче віддавати Путін. Але все одно когось треба віддавати, щоб відновити гуманітарний процес. Але він не хоче Сенцова з якихось своїх причин, які нам до кінця не відомі, віддавати першим. Тому, можливо, обмінявши Сущенка запуститься механізм обміну. Цей процес фактично зупинений з 2016 року, якщо не рахувати Чийгоза і Умерова», – розповів він.

Раніше Фейгін звернувся до Володимира Путіна з листом щодо обміну Романа Сущенко.

Нагадаємо, 30 вересня 2016 року в Москві був затриманий кореспондент Національного інформаційного агентства «Укрінформ» Роман Сущенко. У ФСБ Росії заявили, що затримали Сущенко за звинуваченням у шпигунстві і назвали його «співробітником Головного управління розвідки Міноборони України».

Лефортовський суд Москви заарештував журналіста на 2 місяці. 7 жовтня російське слідство висунуло Сущенко офіційне обвинувачення в шпигунстві. Журналіст не визнає провини.

В Головному управлінні розвідки Міноборони України спростували заяву ФСБ. Захист оскаржив рішення Лефортовський суду Москви про арешт Сущенко.

7 жовтня наслідок в РФ пред’явило українському журналісту офіційне обвинувачення в шпигунстві. Сущенко і захисник почали ознайомлення з матеріалами справи.

2 березня 2018 року Роман Сущенко та його адвокат Марк Фейгін підписали протокол про закінчення ознайомлення з усіма матеріалами слідства.

27 березня 2018 Московський міський суд продовжив арешт Роману Сущенко ще на півроку.