Денисова просить омбудсмена РФ надати медичну допомогу активісту Балуху у кримському СІЗО

Новини
Володимир Балух Фото: RFE/RL

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова звернулася до омбудсмена РФ Тетяни Москалькової з проханням терміново надати кваліфіковану медичну допомогу українському активісту Володимиру Балуху, який вже 28 день голодує в СІЗО окупованого Криму.

Відповідне звернення Денисова направила Москалькової в понеділок, 16 квітня, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію офісу українського омбудсмена.

Як вказує Денисова, за інформацією представників Кримської правозахисної групи, Володимир Балух вимагає якнайшвидшого медичного обстеження, оскільки стан його здоров’я погіршується з кожним днем.

«Під час судових засідань адвокати Володимира Балуха звертались із клопотанням про допуск лікарів до нього, втім суд відмовляє у задоволенні клопотання, посилаючись на задовільний стан здоров’я ув’язненого», – йдеться в листі до омбудсмена РФ.

Також Денисова повідомила, що за інформацією громадського захисника Балуха, архієпископа Сімферопольського і Кримського УПЦ КП Климента, в камері до українця застосовують фізичний та психологічний тиск, нібито за недотримання умов утримання.

« У зв’язку з цим звертаюсь до Вас з проханням перевірити вищевикладену інформацію і у випадку її підтвердження, надати кваліфіковану медичну допомогу Володимиру Балуху, а також провести розслідування стосовно фактів фізичного та психологічного тиску по відношенню до нього. І прошу проінформувати мене про результати розгляду даного звернення», – зазначила Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Як повідомлялось, 16 сiчня 2018 року в Криму «Роздольненський районний суд» засудив українського активіста Володимира Балуха за обвинуваченням в нібито «зберіганні боєприпасів» до 3 років і 7 місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 рублів.

14 березня 2018 року «Верховний суд Криму» змінив в частині покарання вирок «Роздольненського районного суду» Володимиру Балух, зменшивши йому термін покарання на 2 місяці. 19 березня активіст оголосив безстрокове голодування через незаконний вирок.

19 березня «Роздольненський районний суд» обрав для Володимира Балуха запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 19 червня в кримінальній справі за обвинуваченням в нібито «дезорганізації діяльності» Роздольненського ІТТ. 5 квітня «Верховний суд Криму» залишив без змін запобіжний захід у вигляді арешту для активіста.

10 квітня народні депутати України підписали звернення до Балуха з проханням припинити голодування, аби не зашкодити здоров’ю. Однак активіст відмовився припиняти свій протест.

Напомним, 22 августа 2017 года в Крыму против Владимира Балуха возбудили еще одно уголовное дело якобы за нападение на начальника Раздольненского ИВС, который сам оскорблял и ударил украинца. 6 декабря 2017 года Владимиру Балуху вручили постановление о привлечении в качестве обвиняемого по ч.2 ст.321 УК РФ (дезорганизация деятельности учреждений, обеспечивающих изоляцию от общества). Обвинение выдвинуто в рамках уголовного дела, открытого во время содержания активиста в СИЗО Симферополя.