РФ переслідує кримських татар та інших мусульман на окупованому півострові – спецотчет США

Новини
Мітинг біля Верховної Ради АРК 26 лютого 2014 року Фото: investigator.org.ua

Російська влада в окупованому Криму ведуть політику переслідування, залякування і терору, спрямовану проти релігійних груп в Криму, підозрюваних в нелояльності до російської держави.

Про це йдеться в щорічному звіті Комісії США з міжнародної релігійної свободи, в якому задокументовані порушення свободи релігії в 28 країнах світу за 2017 рік, передає Центр журналістських розслідувань.

«Хоча російські репресії проти кримських татар, головним чином, мотивовані політичними проблемами, вони також стосуються кримськотатарської релігійними діяльності та інститутів», – йдеться в повідомленні.

У документі нагадали про заборону Росією діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, переслідуванні кримських мусульман, арешти лідерів кримських татар Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, заборону на в’їзд до Криму лідерам Меджлісу Мустафі Джемілєву і Рефату Чубарову, загибелі ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка.

Також в звіті повідомляється про кримінальні справи фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір», у рамках яких російські силовики переслідують членів релігійної течії, яка заборонена в Росії, але не заборонена в Україні.

Як повідомлялося, 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України. Позов поданий в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресор утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.

22 липня 2017 року голова Служби безпеки України Василь Грицак повідомив, що Україна передала до Міжнародного суду ООН в Гаазі докази агресії Росії на Донбасі і в Криму.

19 грудня 2017 року Генеральна Асамблея ООН прийняла оновлену резолюцію з прав людини в окупованому Криму. У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.