У браконьєрів Азову правоохоронці вилучили 500 тонн риби

Новини
Фото: СБУ

Служба безпеки України повідомляє про спільну з Нацполіцією і Держприкордонслужбою спецоперацію проти незаконного промислу риби в акваторії Азовського моря. Під час проведення 25 обшуків на складах суб’єктів господарювання вилучено майже 500 тонн риби та рибної продукції, що, за оцінками фахівців, завдало збитків державі майже на 50 мільйонів гривень.

Про це йдеться в повідомленні прес-центру СБУ, передає Центр журналістських розслідувань.

Як повідомляється, керівники двох державних установ, що працюють в сфері рибного господарства та екології моря, займалися незхаконним рибним промислом під час нерестової заборони. В рамках спецоперації із залученням спецназу КОРД в акваторії Азовського моря були затримані два судна, на яких знаходилося майже десять тонн риби, виловленої браконьєрами.

«Використовуючи квоту на вилов біоресурсів, в тому числі в нерестовий період, чиновники надавали дозволи приватним структурам на вилов нібито зразків риби, необхідних для проведення відповідних досліджень. Насправді зловмисники браконьєрським шляхом здійснювали незаконний промисел в особливо великих розмірах», – повідомляє спецслужба.

Нагадаємо, що у матеріалі журналістів радіо «Куреш» для Центру журналістських розслідувань «За рибу гроші» наводяться факти порушення так званих «квот на науку» співробітниками  Азовським науково-дослідним інститутом рибного господарства, які повідомив колишній працівник рибоохоронної структури.

«Знаєте, коли «на науку» виділяють дві тонни на рік (квота вилову для наукових досліджень – ред.), а я заходжу на судно і там бачу 15 тонн бичка… Причому, це за один раз. Кінця і краю цьому не було, вони реалізовували цю рибу через фірми. Люди нещадно знищують живі водні ресурси. Тому пам’ятник зі знищення Азовського моря можна поставити Азовському дослідному інституту і його директору», – каже колишній рибінспектор.

Фото: kuresh.info / investigator.org.ua

За його словами, керівництво Азово-Сиваського національного природного парку потурає браконьєрам, а довкола острова Бірючого йде незаконний вилов креветки за допомогою кураїв. 

«Весь острів Бірючий обкинутий кураями. Керівники екологічної інспекції дружать з керівниками природного парку, разом займаються браконьєрством. Я знаю особисто, хто збирав гроші з браконьєрів, які хочуть порибалити в заповіднику», – розповів журналістам колишній співробітник рибоохоронної структури.