Адвокат Курбедінов закликав владу України активізуватися для повернення рибалок судна «ЯМК-0041»

Новини
Адвокати Маммет Мамбетов (зліва), Едем Семедляєв (другий зліва) і Еміль Курбедінов (третій праворуч) з рибалками судна «ЯМК-0041» Фото: Facebook Эмиль Курбединов

Кримський адвокат Еміль Курбедінов закликав владу України активізувати свої дії для повернення додому утримуваних в окупованому Криму рибалок українського судна «ЯМК-0041», затриманого біля берегів півострова.

Про це Курбедінов написав на своїй сторінці в Facebook, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Чотири рибалки, громадяни України, які утримуються в Севастополі на «обмін», залишаються вже три місяці поза компетенцією щодо свого майбутнього. Що їх чекає, скільки часу їм перебувати під «щільним ковпаком» навіть під час їжі і при будь-якому пересуванні, на скільки вистачить матеріальних і нервових ресурсів жити «в гостях»?! Дружини їх поруч з ними! Допомагають сусіди і родичі якось виживати і триматися!», – зазначив адвокат.

Він також зазначив, що раніше разом з адвокатами Едемом Семедляєвим і Мамметом Мамбетовим направив вимоги порушити судове та кримінальну провадження за фактом вилучення паспортів у українських моряків. На них були отримані відмови, які адвокати мають намір оскаржити. Крім того, захисники ініціювали ще одну перевірку в зв’язку з вилученням документів у рибалок.

«Звертаємося до влади України активізуватися, посилити свою допомогу по поверненню рибалок додому і надати їм усіляке сприяння!», – закликав Курбедінов.

Задержанное погранслужбой ФСБ украинское судно «ЯМК-0041» в Балаклаве, Крым Фото: ps.fsb.ru

Як повідомлялось, 4 травня 2018 року прикордонний корабель РФ затримав в Чорному морі біля окупованого Криму українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» з Очакова з п’ятьма членами екіпажу на борту за нібито «незаконний промисел камбали-калкана у виключній економічній зоні РФ». Судно і моряків доставили на півострів.

У Держприкордонслужбі України заявили, що судно «ЯМК-0041» мало необхідні дозволи на вилов риби в межах територіального моря, або 12-мильної морської зони. Однак судно не оформлялося для виходу за лінію держкордону України.

МЗС України зажадало від РФ звільнити українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» і його екіпаж. Прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі моряків судна «ЯМК-0041».

ФСБ порушила кримінальну справу за звинуваченням у браконьєрстві щодо капітана українського судна «ЯМК-0041» Віктора Новицього за ч.3 ст.256 КК РФ (незаконний видобуток (вилов) водних біологічних ресурсів, вчинений особою з використанням свого службового становища). На судно накладено арешт.

«Суд» продовжив до 8 липня арешт капітана «ЯМК-0041» Віктора Новицького. При цьому четверо моряків судна, громадяни України Геннадій Отичко (10.11.1976), Руслан Скрипник (04.10.1988), Сергій Калиниченко (01.06.1967), Олег Блок (16.03.1965) продовжували незаконно утримувати без пред’явлення обвинувачення в «Прикордонному Управлінні ФСБ по Республіці Крим» в Балаклаві під Севастополем.

4 червня стало відомо, що четверо моряків українського судна «ЯМК-0041» відмовилися від їжі. 2 липня у Севастополі чотирьох рибалок судна «ЯМК-0041» випустили з території прикордонного управління ФСБ в Балаклаві, де їх утримували без пред’явлення обвинувачення. Вони припинили голодування.

Омбудсмен України Людмила Денісова заявила, що у рибалок українського судна «ЯМК-0041» вилучили паспорти, їх примусово утримують у Криму і постійно чинять психологічний тиск.